Uitvinders blauwe LED krijgen Nobelprijs

oktober 9, 2014 0 Door KJansen

De uitvinders van de blauwe LED hebben de Nobelprijs voor natuurkunde ontvangen. De drie mannen, Akasaki, Amano en Nakamura, komen allen uit Japan, alhoewel Nakamura een Amerikaanse Japanner is.

Uitvinding

De uitvinding van de Japanners is al vroeg in de jaren ’90 gedaan. Door de ontdekking van de blauwe LED ontstond de mogelijkheid om wit licht te creëren. Rode eb groene diodes waren er al, maar zonder de blauwe was het witte energiebesparende licht niet mogelijk.

De reden dat de uitvinders uitgekozen werden voor de Nobelprijs heeft met de consequenties te maken die de uitvinding in de relatief korte tijd al heeft gehad. Door de energiezuinige LED lamp is het mogelijk om op plekken licht te laten branden, waar dat voorheen niet mogelijk was.

Voor ons is licht in het dagelijks leven een normaliteit. We drukken op een knopje, tegenwoordig kan dat zelfs al met een druk op de smartphone, en de hanglampen boven de tafel springen aan. In veel landen is zelfs daar geen stroom voor. Het LED licht kan door middel van zonne-energie toch branden.

Geschiedenis

Vorig jaar werd dezelfde Nobelprijs nog uitgereikt aan Higgs en Englert. Deze mannen waren genomineerd omdat ze beiden het bestaan van het Higgs-boson deeltje voorspelden. Het bijzondere hieraan is dat dit niet samen gevonden werd, maar los van elkaar en dat zo’n veertig jaar geleden.

De jongste Nobelprijswinnaar komt ook uit de natuurkunde categorie. William Lawrence Bragg onderzocht samen met zijn vader William Henry de structuur van kristallen. De jongeman was tijdens het winnen van de Nobelprijs nog geen 26 jaar.

Ook uit eigen land komen er Nobelprijswinnaars. De helft van deze groep wonnen de Nobelprijs dan ook in de natuurkunde. Hendrik Antoon Lorentz en Pieter Zeeman waren de eerste 2 mannen die een Nobelprijs in ontvangst mochten nemen. Dit deden zij voor hun onderzoek naar de invloed van magnetisme op stralingsverschijnselen, ofwel het Zeemaneffect.