Reparatie? Zorg voor de juiste tools!

Reparatie? Zorg voor de juiste tools!

oktober 7, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Bijna iedereen krijgt er in zijn leven mee te maken, het verbouwen en/of onderhouden van zijn of haar huis. Dat is ook logisch, want dingen zijn nu eenmaal onderhevig aan slijtage. Denk alleen al eens aan het houtwerk waar de verf van af begint te bladderen of de afvoer die verstopt raakt.

Veel mensen klussen zelf in huis, niet in de laatste plaats omdat het inschakelen van bijvoorbeeld een aannemer of loodgieter een dure aangelegenheid kan zijn. Zeker als er klussen zijn die eenvoudig zelf zijn uit te voeren, gaan mensen vaak zelf aan de slag, eventueel met hulp van vrienden, familie en bekenden. Even naar de Gamma of de Praxis voor een pot verf, gereedschap of wat dan ook, en dan lekker aan de slag. Toegegeven, voor iemand die twee linkerhanden heeft kan klussen een ramp zijn, maar de meeste mensen kunnen het schilderwerk in ieder geval wel zelf uitvoeren. Let er wel op dat, wanneer je op hoogte werkt, je gebruikt maakt van een handige en veilige telescopische ladder. Niet alleen handig, maar ook betrouwbaar.

Renoveren zelf doen of uitbesteden?

Soms zijn bepaalde zaken zo achterstallig of beschadigd in het huis dat renovatie noodzakelijk is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een draagbalk zo verrot is dat die moet worden vervangen. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld een muur die zo slecht is, dat die opnieuw moet worden gemetseld. Als er echt serieus moet worden gerenoveerd, spreken we niet meer van een doe-het-zelf klusje en is het wellicht verstandig om daarvoor een bedrijf in te schakelen die de nodige expertise heeft. Maar zorg dat je altijd goede apparatuur bij je hebt zoals goede afstandsmeters. Die kan je kopen bij Afstandsmeter-shop.

Renovatie van het dak

Een vorm van renoveren die vrij veel voorkomt is de renovatie van het dak. Het dak kan lekken door kapotte dakpannen, het kan zijn dat de dakgoot moet worden vervangen of dat de schoorsteen opnieuw moet worden gemetseld. Kortom, bij een dak renovatie komt heel wat kijken en voor een dergelijk karwei kunt u echt beter een specialist inschakelen.

Dergelijke bedrijven hebben meestal een hoogwerker om op het dak te komen en kunnen steigers plaatsen om de werkzaamheden goed uit te kunnen voeren. Als u voor die klus bijvoorbeeld een aannemer heeft ingeschakeld, zal deze een aantal punten doorlopen om het dak te controleren.

Het houtwerk wordt nagekeken op bijvoorbeeld houtrot, het loodwerk en de dakpannen worden uitvoerig gecontroleerd. Is het dak wel waterdicht en goed geïsoleerd? Als er een schoorsteen aanwezig is zal er worden gekeken of die niet verstopt zit en of het metselwerk en de voegen nog goed zijn. En als er bijvoorbeeld een dakkapel aanwezig is, zal ook deze nauwkeurig worden gecontroleerd op bijvoorbeeld lekkage en/of beschadigingen.