Rijexamen afleggen met faalangst

Rijexamen afleggen met faalangst

september 19, 2019 0 Door Erik

In 2009 is het CBR begonnen met faal angstexamen. Door het grote succes van deze examens heeft het ministerie van waterstaat en verkeer in 2010 besloten het examen definitief in te voeren op landelijk niveau. Niet alle rijscholen doen aan faalangst examens en veel zijn niet gecertificeerd om deze af te leggen. Het faalangst examen is alleen mogelijk voor het behalen van een Rijbewijs B oftewel voor een personenauto, het geldt niet voor een motorrijbewijs. Het maakt niet uit of je met een andere rijschool al hebt geprobeerd een rijexamen af te leggen of als je al bij het bureau na onderzoek bent ingeschreven. Je kan via jouw rijschool altijd een faalangstexamen aanvragen. Houd er rekening mee dat een faalangst examen duurder is dan een normaal examen, ook kan niet iedereen een faalangst examen afleggen er moet een duidelijk teken zijn dat iemand last heeft van faalangst.

Hoe werkt een faalangst examen?

Een faalangst examen duurt een stuk langer dan een normaal examen. 80 minuten zit je samen met een rijinstructeur in de auto, die jou rijvaardigheden gaat bekijken. Bij het faalangstexamen wordt extra tijd besteed om de persoon zich gemakkelijk te laten voelen. Er wordt ook van tevoren gesproken wat de angsten zijn en waar de desbetreffende persoon last van heeft. Bij een faalangst examen krijg je time outs, het is dus mogelijk om tussentijd aan de kant te gaan om even tot adem te komen, dit is met het normale rijexamen niet mogelijk, hier dien je alles in 1 keer te rijden. Houdt er rekening mee dat de criteria van het faalangst examen even streng zijn als het normale examen, er zal alleen extra tijd worden gegund voor rust, het rijgedrag moet natuurlijk nog altijd perfect zijn en milieuvriendelijk.

Faalangst en rijlessen

Last van faalangst? Ga dan googelen naar bijvoorbeeld een rijschool Leiden en bekijk of er rijscholen tussen zitten die dit faalangst examen aanbieden. Wanneer je een leuke rijschool vind kan je de website van het CBR erbij pakken om erachter te komen of ze ook daadwerkelijk gecertificeerd zijn om les te mogen geven aan mensen met faalangst. Wij hopen dat je een leuke rijschool vindt!