Leven op een budget

augustus 7, 2017 0 Door Joyce Bouwman

Het is voor mensen die klein wonen een flink gepuzzel om hun woonruimte zo in te delen dat alles er in past. Het is natuurlijk leuk als alle meubelen er in staan, maar er moet ook wel normaal gelopen kunnen worden in de kamer uiteraard. Studenten weten hoe het is om te moeten kiezen wat wel en niet gebruikt kan worden als ze op kamers gaan. Naast jongeren zijn er de laatste jaren ook genoeg mensen financieel zo ver achteruit gegaan dat ze gedwongen werden om hun huis te verkopen en kleiner te gaan wonen in een appartement of een tinyhouse bijvoorbeeld. Andere voorbeelden zijn personen die vanwege een scheiding kleiner gaan wonen. Voor diegenen volgen wat tips om hun beperkte ruimte goed te benutten.

Alleen nodige meubelen

Voor wie in een klein appartement gaat wonen is het ten eerste zaak om slim om te springen met de ruimte en niet te veel of te grote meubelen te plaatsen. Hierin is de meeste ruimtewinst te behalen. Bedenk als je alleen woont en je weinig bezoek verwacht dat je geen 3 en 2 zitbank hoeft te plaatsen.

Neem bijvoorbeeld een kleine bank met een passende relaxfauteuil. En voor de zekerheid wat klapstoelen die je ergens kunt opbergen. Zo kun je zelf ‘s avonds heerlijk in de stoel liggen en heb je toch nog voldoende zit plekken al mochten er wat mensen op visite komen. Ook bij het kiezen van kasten om spullen in op te bergen moet je slim zijn. Gebruik de lengte van kasten om zo spullen te kunnen opbergen op plaatsen die je anders toch niet zult gebruiken. Voor wie een aflopend dak heeft is er ook een mooie ruimte om te gebruiken. Daar waar je niet meer kunt lopen vanwege het lage dak kun je ook veel opbergen met een wandje ervoor.

En met een klein budget kan je alsnog verhuizen, je kan professionals vragen die het voor je doen, en dit hoeft helemaal niet zo veel te kosten. Je kan ook altijd je familie en vrienden optrommelen om je hierbij te helpen.

Slim met kleur

Een eeuwenoude regel in de binnenhuisarchitectuur maar zeker nuttig is hoe meer wit in de inrichting, des te meer ruimte wordt er ervaren. Zeker de muren en wanden kunnen het best voorzien worden van een mooie lichte kleur. Samen met een wit plafond geeft dit een ruimtelijk effect. Daarbij opgeteld geven een lichte vloer en meubels je woonruimte net even dat rustigere effect en krijg je het idee dat er meer ruimte is in je woning. Nu is het niet de bedoeling om alles wit te hebben, maar speel met mooie lichte kleuren en gebruik tips online voor een leuke uitstraling. Meubels met dezelfde kleuren als de muren vallen minder op en zo kun je ook een minder vol karakter aan je kamer geven.