De voor- en nadelen van een laminaat

augustus 8, 2017 0 Door Joyce Bouwman

Wil je graag een laminaatvloer in je huis laten leggen? Goed idee. Een laminaatvloer is er namelijk in allerlei soorten, prijzne en is gemakkelijk zelf te leggen wanneer je dat wilt. Kies jij voor laminaat met een V-groef waardoor de vloer authentiek lijkt. Of ga je toch voor laminaat met houtstructuur om misschien juist wel een met een moderne cement look?

Laminaat (of dit nu stroken of lagen zijn) zijn opgebouwd uit meerdere lagen. De onderste laag bestaat uit HDF (dit is samen geperst hout). Melamine zorg voor stevigheid en bescherming. De bovenlaag bestaat uitsluitend uit melamine (dit is kunststof). Melamine zorgt dat de vloer hygiënisch en slijtvast is. De tussenlaag is het decor van de tegel of plank.

Voor- en nadelen laminaat

Laminaatvloeren voor uw huis is absoluut een goede keuze. Zoals met alles zijn er voor- en nadelen.

Voordelen laminaatvloer
– De planken hebben een uitstraling alsof het hout is
– De vloer is bestendig tegen vlekken
– Het is gemakkelijk te onderhouden
– De vloer kan in combinatie met vloerverwarming worden gebruikt
– Vloeren zijn te verkrijgen in allerlei prijsklassen

Nadelen laminaatvloer
– De vloer houdt niet van vocht; daar kan de vloer namelijk niet tegen
– De vloer is minder geluiddempend dan bijvoorbeeld vinyl of PVC
– De vloer is gevoelig voor krassen; het is minder krasbestendig dan parket

Welke soorten laminaat bestaan er?

Er bestaan veel soorten laminaat. Daarnaast ook veel verschillende stijlen. Laminaat onderscheidt zich onder meer in kwaliteit, uiterlijk, structuur en dikte.

Zo bestaat er laminaat met een voelbare structuur. Dit valt dan net alsof het een echte houten- of tegenvloer is. Maar er zijn ook laminaat planken met een meelopende structuur die de nerf van het hout volgt. Het gevolg is dat de plank een natuurgetrouwe uitstraling krijgt. Voor de duurzaamheid van de vloer is de dikte van de plank belangrijk. Een dikkere vloer gaat langer mee en bovendien geeft het minder geluid wanneer iemand over de vloer loopt.

Verder zijn er een aantal laminaat vloeren die een geluidsreducerende onderlaag hebben. Dit zorg dat het zogenoemde ‘tikgeluid ‘ minder goed te horen is. Dit geluid hoort je normaal gesproken bij het lopen. Een vloer die geluidwerend is, dat is natuurlijk wel heel prettig. Zo horen de buren je ook niet.