PVC of laminaat, wat is beter?

PVC of laminaat, wat is beter?

augustus 27, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Ben jij op zoek naar een nieuwe vloer, maar kom je niet uit je keuze? Pvc en laminaat zijn veelgekozen vloeren, maar welke is beter? De een koopt een pvc vloer en de ander juist een laminaatvloer. Beide vloeren zijn verkrijgbaar in alle vormen, maten, kleuren en accenten. Wat zijn de voor- en nadelen van de twee typen vloer?

In dit artikel houden we de twee vloeren tegen verschillende criteria om te zien welke vloer het beste bij jouw wensen past.

Prijs

Prijs is natuurlijk een ontzettend belangrijk onderdeel bij de keuze voor een vloer. Vaak gaat de eerste vraag over de prijs. Wat is het budget voor een vloer? Hieronder de bevindingen van de twee vloeren op basis van prijs.

De prijs van beide vloeren kunnen vrij veel verschillen. Met name die goedkopere versies van de vloeren verschillen veel. Hier is vaak te zien dat laminaat een stuk goedkoper is dan de pvc vloeren. Wanneer je kijkt naar de vloeren van betere kwaliteit liggen de prijzen daarentegen wat dichterbij elkaar.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een zeer belangrijke factor bij de keuze van de vloer. Hoe lang gaat de vloer mee? In de regel is pvc vaak duurzamer dan laminaat. Dit ligt echter aan de slijtlaag die op de vloer zit. Let dus goed op aan welke eisen de vloer moet voldoen voordat je een pvc vloer koopt. De slijtlaag kan flink verschillen waardoor de duurzaamheid kan worden aangetast.

Daarentegen is laminaat vaak dus minder duurzaam. Zeker de goedkopere varianten slijten snel. Wanneer je kiest voor een kwalitatief goede laminaatvloer zal de duurzaamheid een stuk hoger uitvallen. Hier betaal je dan ook wel weer voor.

Vloerverwarming

Wanneer je graag gebruikt wilt maken van een vloerverwarming is een pvc vloer vaak de betere keuze. Hoewel er tegenwoordig ook veel mogelijk is met laminaat in combinatie met een vloerverwarming, zitten daar meer haken en ogen aan dan een pvc vloer. Dit heeft alles te maken met de geleiding van de warmte. Pvc vloeren geleiden de warmte goed en heeft verder geen accessoires nodig.

Daarentegen is er laminaat dat speciaal voor vloerverwarming is gemaakt. Normale laminaat kan niet worden gebruikt in combinatie met een vloerverwarming. Tevens is het aan te raden om de ondervloer goed te bekijken. Wanneer deze isoleert, is de ondervloer niet geschikt in combinatie met een vloerverwarming. De isolatie weerhoudt de doorgang van de hitte waardoor de vloerverwarming nauwelijks effect heeft.

In de meeste gevallen is een pvc vloer dus beter om aan te schaffen dan laminaat. De vele voordelen van een pvc vloer hebben wel het gevolg dat deze vloer vaak qua prijs wat hoger ligt dan laminaat.