Met een rolstoel in het vliegtuig

Met een rolstoel in het vliegtuig

juli 31, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Wanneer je op vakantie gaat met een rolstoel dan is het reizen op zichzelf een hele onderneming. Wat zijn de regels voor rolstoelen in het vliegtuig? Waar moet je rekening mee houden?

Een rolstoel kan je mobieler maken maar tegelijkertijd kan een rolstoel op zichzelf ook voor veel geregel zorgen bij simpele zaken zoals reizen met de trein en het vliegtuig.

Nu zijn bij het openbaar vervoer de faciliteiten goed geregeld zodat je het vervoermiddel zonder problemen binnen kan gaan. Maar met een vliegtuig komen er veel regels bij kijken en die verschillen nogal per vliegmaatschappij.

Vliegreis boeken

Wanneer je een vliegticket boekt is het wel zo verstandig om aan te geven dat je met een rolstoel reist. Zo kan de vliegmaatschappij maar ook het grondpersoneel rekening houden met jouw hulpbehoevendheid.

Wat heel belangrijk is om te weten voordat je een vliegreis boekt is dat aan boord van het vliegtuig je geen hulp krijgt van het cabinepersoneel. Mocht je de volgende handelingen niet zelfstandig uit kunnen voeren dan ben je verplicht een begeleidend iemand meenemen op de vliegreis:

  • stoelriem vastmaken
  • zuurstofmasker opzetten
  • reddingsvest omdoen
  • veiligheidsinstructies uitvoeren
  • toiletbezoek

Rolstoel

De rolstoel moet aan maximale afmetingen en gewicht voldoen wil de vliegmaatschappij hier geen extra kosten voor in rekening brengen omdat de rolstoel in het bagageruim wordt gezet. Aan boord mag je wel gebruik maken van een “boord rolstoel”.

Om ervoor te zorgen dat het maximale gewicht niet wordt overschreden haal je zoveel mogelijk losse onderdelen van de rolstoel af en plaats je deze in de koffer.

Het grootste obstakel voor vliegmaatschappijen zijn de elektrische rolstoelen. De afmeting hiervan en de noodzaak van dit type rolstoel voor de gebruiker maken het lastig om mee te mogen in het vliegtuig. Hierdoor is het voor miljoenen mensen onmogelijk om een vliegreis te maken

Vliegveld

Wanneer je van tevoren hebt aangegeven rolstoel gebonden te zijn staat het grondpersoneel voor je klaar om je te begeleiden naar het vliegtuig. Deze service zorgt ervoor dat je geen obstakels tegenkomt die jou de toegang tot het vliegveld en het vliegtuig in de weg staan.

Op het vliegveld zijn er voorzieningen die dit vergemakkelijken. Niet alleen voor rolstoelgebruikers maar voor alle reizigers met koffers zijn er roltrappen zonder treden zodat je daarmee makkelijk kunt verplaatsen naar de incheckbalies en gates.

Voor alle andere plekken op het vliegveld zijn er speciale liften zoals de plateaulift en hefplateau die helpen op andere plekken op etages te komen op het vliegveld.