Je tuinset goed onderhouden: 4 tips!

Je tuinset goed onderhouden: 4 tips!

juli 23, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Hartje zomer in Nederland, het heeft veel weg van verre vakantiebestemmingen. ‘s Avonds genieten van de zwoele zomeravonden op je tuinset met familie en vrienden… Qua weertype hoeven we het momenteel niet ver te zoeken. De zomer van 2018 breekt alle records en het lijkt voorlopig niet op te houden. Soms schiet het erbij in en vergeten we een van de belangrijkste zaken, om langdurig van je tuinset te kunnen genieten: de jaarlijkse schoonmaakbeurt, of liefst nog tweemaal per jaar. Ook met de huidige tropische weersvoorspellingen is onderhoud van je tuinset zeker niet overbodig. Vier tips om je tuinmeubilair lang in conditie te houden.

Tip 1: Gebruik geen hogedrukspuit

Een hogedrukreiniger lijkt in de eerste instantie een logische keuze bij het schoonmaken van je tuinset. Bedenkt echter dat, als je beschikt over een houten tuinset, de hogedrukspuit de natuurlijke beschermlaag van de houtsoort kan aantasten. Een kwalitatieve houtsoort met een beschermingslaag kan het beste gereinigd worden met een borstel en een doek en zo min mogelijk chemische reinigingsmiddelen. Zo voorkom je dat er beschadigingen ontstaan en laat je de natuurlijke laag van het hout werken tegen invloeden van buiten. Mocht je een oude tuinset in je tuin hebben staan, kan je altijd kiezen voor een iets agressievere reinigingswijze en vervolgens zelf inspuiten met een beschermlaag. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je tuinset jaren lang mooi blijft.

Tip 2: Kwaad voorkomen is beter dan genezen: afdekken!

Gebruik een beschermhoes, waarmee je je tuinset kunt afdekken. Zo bescherm je je tuinmeubelen tegen verschillende soorten vuil en groene aanslag en hou je tevens schadelijke UV-stralen buiten bereik. Op de markt bestaan verschillende beschermhoezen voor zowel tuin- als loungesets als parasols.

Tip 3: Sprays voor bescherming

Heb je een nieuwe tuinset? Neem het zekere niet voor het onzekere en spray je set in met een beschermingsspray. Vuil en vocht zullen op deze wijze niet snel in het hout trekken. Ook als je graag met je gezin om de barbecue zit, is het zeker raadzaam om ook de tafel goed in te sprayen. Rode wijn en vetvlekken zullen hiermee kansloos zijn en kun je gemakkelijk het vuil met een doek verwijderen.

Tip 4: Lente onderhoud

Na de winter zet je je tuinset weer buiten of tref je hem na een winterslaap weer aan op je terras. Reinig de tafel met een zo natuurlijk mogelijk reinigingsproduct en breng vervolgens weer een mooie beschermlaag aan. Mocht je de stoelen niet gebruiken, is het handig om ze schuin tegen de tafel te plaatsen. Hiermee vermijd je dat het water en vuil zich ophoopt en het hout kwetsbaar maken. In feite kun je dan je tuinmeubilair ook het hele jaar in de tuin laten staan.

Heb je zelf tips of opmerkingen over onze adviezen? Laat het ons weten!