De looponderdelen van atletiek

oktober 10, 2014 0 Door websitenieuws

Atletiek is een veel uitgeoefende sport door zowel kinderen als volwassenen. Het wordt door de successen van het afgelopen EK ook steeds populairder. Het leuke aan atletiek is de afwisselen dat je hebt. Zo worden er verschillende activiteiten uitgevoerd. Een van de activiteiten zijn de looponderdelen. Daarbij wordt weer onderscheid gemaakt tussen diverse loop activiteiten.

De diverse looponderdelen

Alle activiteiten die worden uitgevoerd bij atletiek worden gedaan op een speciale atletiekbaan. Deze baan beschikt over de juiste velden en ruimte om alle activiteiten uit te kunnen voeren. Een van de onderdelen is het lopen. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen de courante afstanden, het hindernislopen, het snelwandelen en estafettes. Ieder onderdeel beschikt zo weer over andere kenmerken en regels. Bovendien wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de diverse afstanden. Iedere atleet specialiseert zich vaak weer in een andere afstand of een ander onderdeel.

De estafette

De estafette is een belangrijk onderdeel van het atletiek. Daarbij kunnen er diverse afstanden worden gelopen zoals de 100 meter, de 200 meter, de 400 meter, de 800 meter, de 1500 meter of een combinatie van deze afstanden. Bij een combinatie van deze afstanden wordt er ook wel gesproken van een Zweedse estafette. Daarbij loopt de eerste kandidaat 400 meter, de tweede 300 meter, de derde 200 meter en de laatste 100 meter.

Hindernislopen

Ook het hindernislopen is een bekend onderdeel van atletiek. Voor het hindernislopen worden speciale horden gebruik waar de deelnemers over heen moeten springen. De afstand van de baan kan verschillen van 60 meter tot 400 meter.

Ieder onderdeel van het atletiek heeft zo weer andere regels. Indien je graag aan atletiek wilt gaan doen, is het dan ook handig om je in te lezen over deze regels. Ook geldt voor ieder onderdeel weer een andere techniek die toegepast moet worden.