Hoe Engels een wereldtaal werd

Hoe Engels een wereldtaal werd

maart 4, 2023 Uit Door Joyce Bouwman

Engels is tegenwoordig de meest gesproken taal ter wereld en wordt gebruikt door meer dan 1,5 miljard mensen over de hele wereld. Maar hoe is Engels een wereldtaal geworden? Het begon allemaal met de uitbreiding van het Britse rijk in de 17e en 18e eeuw. Het Engels werd de taal van de heersers en kolonisten en verspreidde zich zo over de hele wereld.

De rol van de Verenigde Staten

In de 20e eeuw speelde de Verenigde Staten een belangrijke rol bij de verspreiding van de Engelse taal. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Verenigde Staten een supermacht en werd het Engels de taal van de politiek, handel en wetenschap. Amerikaanse bedrijven, films en muziek overspoelden de wereld en het Engels werd de taal van het internationale bedrijfsleven en de diplomatie.

Technologie en globalisering

De opkomst van technologie en globalisering hebben ook bijgedragen aan de wereldwijde verspreiding van het Engels. Het internet heeft het mogelijk gemaakt om te communiceren met mensen over de hele wereld, en het Engels is de dominante taal op het internet geworden. Het is ook de taal van de wetenschap en technologie en wordt gebruikt in internationale conferenties en samenwerkingsverbanden.

Waarom Engels belangrijk is

Engels is niet alleen de meest gesproken taal ter wereld, maar ook de taal van het internationale bedrijfsleven, de wetenschap en technologie, en de politiek en diplomatie. Als gevolg hiervan is het leren van de taal door bijvoorbeeld het volgen van een cursus Engels belangrijk voor mensen die in deze sectoren werken of willen werken. Engels is ook de taal van het toerisme, waardoor het leren van Engels belangrijk is voor mensen die in de horeca werken.

Engels als een brug tussen culturen

Engels heeft niet alleen praktische voordelen, maar fungeert ook als een brug tussen culturen. Het leren van Engels geeft mensen de mogelijkheid om te communiceren met mensen uit andere landen en culturen en kan helpen bij het verminderen van culturele en taalkundige barrières. Het helpt mensen om meer begrip en respect voor andere culturen te hebben en kan bijdragen aan een betere samenwerking en begrip tussen landen.
Engels is uitgegroeid tot een wereldtaal vanwege de uitbreiding van het Britse rijk, de opkomst van de Verenigde Staten als supermacht, technologie en globalisering. Het belang van Engels ligt niet alleen in de praktische voordelen, zoals het vergemakkelijken van handel en communicatie, maar ook in het bevorderen van culturele uitwisseling en begrip tussen landen. Het leren van Engels is een waardevolle investering voor iedereen die zaken wil doen in de internationale arena of wil communiceren met mensen van over de hele wereld.