Wat te doen met gladde vlonderplanken?

Wat te doen met gladde vlonderplanken?

oktober 18, 2017 0 Door Joyce Bouwman

Iedereen met vlonderplanken in de tuin herkent het wel; de planken worden spekglad bij nat weer. Dit kan erg gevaarlijk zijn voor mensen om je heen en uiteraard ook voor jezelf. Wat kan je er tegen doen om normaal over deze planken te lopen zonder angst voor ongelukken? Tegenwoordig zijn er allerlei middelen om de gladde vlonderplanken tegen te gaan. Zo is er van alles te koop bij de bekendere bouwmarkten en zijn er creatieve manieren om, om te gaan met de gladde planken. Hier een lijst met de voor de hand liggende en de wat meer creatieve manieren om de gladde planken weer veilig benaderbaar te maken.

Lakken

Er zijn tegenwoordig verschillende laksoorten te koop om de vlonderplanken stroever te maken. In deze lak zitten microbolletjes verwerkt waardoor de planken stroef worden. Daarnaast krijgt het terras met een mooie lak weer een nieuwe uitstraling. Er zijn verschillende lakken van licht tot donker om jouw terras mooi maar vooral ook veilig te maken. Deze laksoorten zijn bij de meeste grotere bouwmarkten te koop. Bekijk wel eerst goed hoe de lak bevestigd moet worden.

Goed schoonhouden

Naast de lak is onderhoud van de vlonderplanken een goede manier om de planken veilig te houden. Verwijder regelmatig de groene aanslag en het is belangrijk om de planken alg vrij te houden. Dit is echter helaas niet altijd even effectief, waardoor de planken alsnog vrij glad kunnen worden. Een goed schoonmaakmiddel is bijvoorbeeld schoonmaakazijn.

Zand strooien

Een handig hulpmiddel is door zand over de planken te strooien. Zand werkt direct en is ook nog eens milieuvriendelijk. Het enige nadeel is dat door het zand de planken wat beschadigd kunnen raken. Het enige nadeel is dat je het zand mee naar binnen loopt en dat je overal zand hebt liggen in de tuin.

Looppad maken

Een ander alternatief om de gladde planken stroever te maken is om een looppad te creƫren. Dit is echter wel een stuk arbeidsintensiever en je haalt het niet zomaar weg. Het alternatief kan bijvoorbeeld op de volgende wijze uitgevoerd worden. Je strijkt teer op het looppad en strooit daar vervolgens kleine steentjes over. Deze steentjes blijven in het teer plakken en wanneer het is opgedroogd, heb je een mooi duidelijk looppad dat zeer stroef is. Qua veiligheid is het dus erg goed. Daarentegen kan je het wel wat minder mooi vinden waardoor het wel een erg grote ingreep is om je vlonderplanken stroever te maken.