Led Tl beter dan gewone Tl-lamp?

Led Tl beter dan gewone Tl-lamp?

maart 8, 2018 0 Door Joyce Bouwman

Iedereen kent de traditionele Tl-lamp natuurlijk die veel in kantoren wordt gebruikt om de ruimte van voldoende licht te voorzien zodat er goed gewerkt kan worden. In hele grote kantoorgebouwen blijft de Tl-verlichting soms gewoon branden in de nacht, omdat alles uitdoen en ’s ochtends weer aandoen meer stroom kost. Tl is handig als je een goed zich moet hebben op datgene waar je mee bezig bent, bijvoorbeeld in de keuken of in de garage bij het sleutelen aan de auto. Maar tegenwoordig worden er naast de traditionele Tl-verlichting ook Led Tl lampen aangeboden.

Levensduur Led Tl lamp

Op zich is de levensduur van een Led Tl lamp niet langer dan die van bepaalde gewone Tl-lampen. Waar vooral naar wordt gekeken is de lichtterugval in de loop der tijd van de lampen. Na verloop van tijd geven zowel de gewone Tl-lamp als de Led Tl lamp minder licht. Maar in principe gaat de Led Tl lamp dus niet langer mee.

Wisselende lichtkleur

Bij de traditionele Tl-verlichting is de lichtkleur per dezelfde soort Tl-lamp ongeveer hetzelfde. Bij Led verlichting kunnen bij dezelfde soort lampen toch verschillen in lichtkleur optreden, wat zeker als nadeel genoemd kan worden. Want als je dan meerder Led Tl lampen naast elkaar hebt hangen met verschillende lichtkleuren, kan dat als storend ervaren worden.

Past de lamp in bestaande armatuur?
Als je de gewone Tl-lamp gaat vervangen door Led Tl dan hoef je je in principe geen zorgen te maken dat de lamp opeens niet meer past. Vraag wel even in de winkel na of de ledlamp past in de armatuur waar tot die tijd een traditionele Tl-lamp in zat. Dat kan een hoop ergernis en tijd schelen. De verkoper zal je daar ongetwijfeld de juiste informatie over kunnen geven.

Op afstand bedienen

Het voordeel van led verlichting is, dat er de mogelijkheid bestaat ze op afstand aan en uit te zetten, iets wat bij de traditionele tl-verlichting niet mogelijk is. Sommige ledlampen zijn dus via je Smartphone of tablet gewoon aan en uit te zetten.

Geen last van flikkerend licht
Wat een nadeel is van de gewone Tl-lamp is, dat deze na verloop van tijd kan gaan flikkeren. Dat is een zeer storend gezicht en de Led Tl lamp heeft daar geen last van. Die gaat aan en blijft vervolgens constant branden tot de lamp kapot gaat.