Spaargeld gebruiken of lenen?

september 15, 2015 0 Door Joyce Bouwman

De nood is hoog en je hebt geld nodig voor bijvoorbeeld een verbouwing, of een andere zaak die nogal onverwachts komt. Als je denk dat je het allemaal niet meer gaat redden klinkt het zo makkelijk om ‘even een lening af te sluiten’. Maar is dat wel beter dan van tevoren gewoon een spaarpotje bijhouden?

Wat komt er bij een lening kijken

Een lening treft meer regelingen dan je misschien zou denken. In reclames hoor je hoe simpel het is om even geld te lenen, maar zoals er ook altijd verplicht bij vermeld wordt: Geld lenen, kost geld. Een lening is niet gratis en hier moet rente over betaald worden. Dit betekent dus dat je niet alleen het geleende bedrag moet terugbetalen, maar ook nog extra. Dit is meestal een vast bedrag, maar het kan ook zijn dat er nog een percentage paar maand steeds bijkomt waar ook aan voldaan moet worden. Dit betekent niet dat je nooit een lening moet afsluiten! Het is enkel iets waar niet altijd rekening mee wordt gehouden. Gelukkig zijn er genoeg instanties die helder en duidelijk uitleggen wat er allemaal bij lenen komt kijken en welke verschillende leningen er allemaal zijn.

Studentenlening

Een studentenlening heeft als grootste voordeel dat de aflostijd erg lang is. Zo mag er wel 25 jaar worden gedaan over het terugbetalen van de lening. Tenminste; als deze lening via de ib-groep wordt afgesloten. Sommige banken bieden echter ook een studentenlening aan waarbij de aflostijd wat langer is dan normaal. Ook de rente ligt bij een studentlening lager en er wordt geen BKR registratie aangemaakt. Dit betekent dat de lening geen invloed kan hebben op het aanvragen van een BKR.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Heb je maar eenmalig een lening nodig? Dan is een persoonlijke lening een prima keuze. Hierbij weet je vooraf wat het geleende bedrag is en wat je per maand kwijt bent om het terug te betalen. Echter ben je dan niet verzekerd dat je genoeg hebt. Misschien gaat er bijvoorbeeld wel een keer een wasmachine stuk die vervangen moet worden. Zodra je een doorlopend krediet hebt, betekent dit dat je meer flexibiliteit hebt en op momenten dat het nodig is je wat van je afgeloste bedrag opnieuw kunt opnemen. Uiteraard is er wel een kredietlimiet ingesteld waar je niet overheen kan gaan zodat het rendabel blijft. Bij een doorlopend krediet weet je dus niet precies hoe lang de periode is voordat je het hebt afbetaald.

Wat komt er kijken bij sparen?

Sparen voor als je eens wat nodig hebt kan grote voordelen hebben. Het geld is al van jou en je zit dus nergens aan vast door geld terug te hoeven betalen. Ook zul je nooit problemen krijgen als je een hypotheek wilt afsluiten, omdat je geen lening hebt openstaan waardoor het hypotheekbedrag lager kan uitvallen. Echter is er bij lenen wel de discipline nodig om eraf te blijven. Het handigste is om een aparte spaarrekening te openen en automatisch per maand een bepaald bedrag hierheen te laten storten. Zo hoef je er niet elke keer over na te denken, maar krijg je wel een mooi extra zakcentje. Daarbij geven banken ook elk jaar een paar procent rente, waardoor je nog eens extra spaart.

Beide mogelijkheden hebben zo hun voor en nadelen. Het is een kwestie van afwegen en advies winnen over de mogelijkheden die je hebt. Maak een afspraak bij een bank of lees meer informatie online.