Over hypotheken en andere vormen van geld lenen

Over hypotheken en andere vormen van geld lenen

februari 14, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Geld heb je nodig om te leven. Door omstandigheden kan het voorkomen dat je even wat minder hebt om van te leven of dat er een grote aanschaf gedaan moet worden, maar dat daar geen geld voor is. Dan kun je beslissen om je spullen te verkopen of te belenen. We gaan ook kort inzoomen op geheel andere vormen van leningen, zoals de hypotheek.

Er zijn veel manieren om aan (extra) geld te komen. Je kan een extra baan nemen maar je kan ook lenen. Je kan ook naar een pandhuis gaan. Hier in Nederland heb je zogenaamde “pandjeshuizen”. Maar niet superveel. In Amerika bijvoorbeeld is het echt een lifestyle om zoiets te bezitten.

Pandhuis

Een pandhuis wordt ook wel een lommerd genoemd in het Nederlands. Het handige van dit concept is dat je snel geld kan lenen. Je ruilt iets in, dit kan echt van alles zijn. Van een (oud) horloge, een oude playstation of een muziekinstrument. Het maakt eigenlijk niet uit wat je er naar toe brengt. Er is een hele grote kans dat ze het innemen en dat je er een bepaald bedrag voor krijgt.

Een pandhuis is een winkel waar je snel geld kunt lenen door je eigen goederen als onderpand achter te laten. Over dit geleende geld moet wel rente terugbetaald worden. Wanneer dit niet lukt binnen de afgesproken termijn zul je het onderpand niet terugkrijgen. Het artikel zal geveild worden en het geld wat hiermee wordt verdiend gaat naar het pandhuis.

Naast geld lenen is er vaak ook de mogelijkheid je eigen goederen te verkopen. Jij ontvangt een bedrag en het verkochte artikel wordt eigendom van het pandhuis. Het voordeel hiervan is dat je geen geld hoeft te lenen en dus geen rente hoeft te betalen. Het is wel onderhandelen. Vaak wil je er een bepaalde prijs voor hebben, je hebt een bedrag in gedachte en dat zou je er graag voor willen hebben. Maar de mensen die in een pandjeshuis werken gaan natuurlijk voor de goedkoopste en beste prijs.

Het blijft natuurlijk onderhandelen. Jij wilt zoveel mogelijk krijgen en hun willen zo min mogelijk geven.

Wat voor artikelen kun je verpanden?

Het verschilt per pandhuis welke spullen ze wel of niet aannemen. Er is altijd veel vraag naar gouden sieraden verkopen en horloges. Je hebt pandhuizen die hier helemaal in gespecialiseerd zijn, maar soms zijn ze van alle markten thuis en nemen ze alles aan van telefoons en televisies tot meubels. In feite zoals eerder aangegeven kan je in feite alles “verpanden”. En er zijn zat mensen die dit ook doen.

Stel je voor dat je een oude playstation 3 hebt. Je gebruikt die nooit meer en het staat daar. Kan je net zo goed verkopen toch? Je kan het natuurlijk op marktplaats plaatsen en hopen dat je het gaat verkopen. Maar als je snel en direct geld wil hebben kan je het beste naar een pandjeshuis gaan. Het nadeel is dat je er misschien minder voor krijgt dan dat je wilt maar dan moet je gewoon gaan onderhandelen.

Als je het goed kan je zelfs misschien meer krijgen dan dat je in gedachte had. Dat is altijd mooi natuurlijk.

De bank

Je kunt ook geld lenen bij de bank: een persoonlijke lening. De administratieve rompslomp maakt dat je dan vaak lang op het geld moet wachten áls je het al krijgt. Zeker met de huidige crisis zijn banken steeds strenger geworden ten aanzien van het verstrekken van leningen.

De hypotheek

De hypotheek is ook een lening. Een lening om je huis te kopen. Officieel heet het eigenlijk een zekerheidsrecht. Je leent een bepaald bepaald bedrag, waarbij je je woning als zekerheid verleent aan de bank; de hypothecaire lening, afgekort hypotheek. De drie hoofdonderdelen van de hypotheek zijn: de lening, de aflossing en de verzekering. Laat je goed voorlichten door een hypotheekadviseur wanneer je twijfels hebt. Het is iets dat veel aandacht en zekerheid vergt.

Leningen bij andere instanties

Je kan ook geld lenen bij andere instanties dan de bank of geld krijgen dan bij pandjeshuizen. Je hebt zat andere instanties waar je geld bij kan lenen. Maar je moet altijd natuurlijk goed op blijven letten en kritisch blijven. Bij de meeste zijn er allemaal kleine lettertjes waar je goed op letten. Ook is de rente vaak hoger dan bij de bank. Het voordeel is dat je meestal snel geld op je rekening gestort kan krijgen als alles goedgekeurd wordt.

Je kan zelf kiezen voor een doorlopende of persoonlijke lening. Het heeft allebei voordelen en nadelen. Bij een doorlopende lening kan je elke keer geld weer opnemen als je even te kort komt. Maar het nadeel is dat je ook blijft lenen. En geld lenen kost geld. Dus hou daar rekening mee als je dit doet. Het kan natuurlijk wel handig zijn als je bepaalde dingen moet afbetalen. Of als je even iets te kort komt.

Maar dit kan ook een cirkel zijn waar je moeilijk uit kan komen dus denk er goed over na voordat je geld gaat lenen.

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door
Van Leeuwen FD
Hypotheekadviseur Den Haag