Zelf messen slijpen moeilijk?

Zelf messen slijpen moeilijk?

januari 29, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Messen zijn handige tools voor bijvoorbeeld in de keuken, al is het is maar om onze groenten mee te snijden. Een nadeel van messen is dat ze op een gegeven moment bot worden en je er op een gegeven moment niets meer mee kunt snijden. In dat geval kun je of een nieuw mes kopen of het mes (laten) slijpen zodat het weer scherp is.

Scharensliep ging langs de deuren

Veel mensen kiezen ervoor om hun keukenmessen of zakmes te laten slijpen door een professionele messenslijper. Nog niet eens zo lang geleden zag je de scharensliep in ons straatbeeld die langs de deuren ging om te vragen of er messen geslepen moesten worden. De scharensliep ging dan langs de deuren met een kar vol gereedschap voor het slijpen van messen en scharen. U kon daar in de winter ook bij terecht om uw schaatsen te laten slijpen, wel zo handig natuurlijk. In veel gevallen has de scharensliep dan een slijpsteen bij zich die werd aangedreven door een benzinemotortje waarmee hij zo goed als alle messen kon slijpen. Tegenwoordig is de scharensliep zo goed als verdwenen uit het straatbeeld, onder andere doordat mensen vaak onderhoudsarm gereedschap hebben en botte messen gewoon worden vervangen door een nieuw exemplaar. Wat betreft leven we tegenwoordig in een wegwerpmaatschappij, wat natuurlijk niet al te best is voor het milieu.

Messen laten slijpen

Zoals al gezegd is de scharensliep uit ons straatbeeld verdwenen. Maar als je messen dan worden en je wilt geen nieuwe kopen, bijvoorbeeld omdat het mes erg kostbaar is, dan moeten de messen geslepen worden. Tegenwoordig zijn er nog wel bedrijven te vinden waar je je messen kunt laten slijpen. Daar is nog wel een markt voor, want messen worden heel veel gebruikt in bijvoorbeeld de horeca door koks in een restaurant. De messen die een professionele kok gebruikt zijn in veel gevallen kostbaar, dus zal de kok zijn messen laten slijpen door een professioneel bedrijf.

Zelf messen slijpen

Er zijn ook mensen die zelf hun messen slijpen maar dat vergt wel enige handigheid en oefening. Als je van plan bent om zelf je messen te slijpen heb je in ieder geval een slijpsteen nodig. De slijpsteen wordt ook wel wetsteen of diamantsteen genoemd. De slijpsteen wordt meestal een beetje vochtig gemaakt met bijvoorbeeld wat olie. Op internet zijn veel sites te vinden met instructies voor het gebruiken van een wetsteen om messen te slijpen. Indien u van plan bent om zelf uw messen te slijpen is het aan te raden om het eerst eens voor te laten doen door een professional op dit gebied.