Het verbouwen van een kelder

Het verbouwen van een kelder

februari 19, 2021 Uit Door Joyce Bouwman

Een kelder bouwen is een mooie mogelijkheid om een flinke oppervlakte extra woonruimte te creƫren. En toch is dit een klus die niet zo vaak uitgevoerd wordt, veelal omdat huiseigenaren onzeker zijn over het laten bouwen van een kelder. Dit is begrijpelijk aangezien er toch onder een huis zal worden gebouwd.

De andere mogelijkheid is dat er een kelder wordt gebouwd voordat het huis wordt gebouwd, dit zouden (in onze ogen) veel meer mensen moeten laten doen. Een kelder is echt een aanwinst voor een woning.

Kelder bouwen onder bestaande bouw

Een kelder bouwen onder bestaande bouw is een specialistische klus, dit is niet iets wat zo 1-2-3 uitgevoerd kan worden. Er zal moeten worden nagegaan hoe het huis gebouwd is. Zo is het bijzonder belangrijk om na te gaan of er een fundering op palen is gebruikt. In het geval van een fundering op palen zal er rekening moeten worden gehouden tijdens de bouw.

Een ander punt wanneer er een kelder gebouwd wordt onder een bestaande woning is de fundering. Aangezien er onder de fundering gegraven zal worden is het nodig om eventuele aanpassingen aan de fundering te doen.

Hoe wordt de kelder gebouwd

De eerste stappen zullen gezet worden in de planning, daarbij hoort de vergunning aanvragen. Vanaf 2010 is er een omgevingsvergunning voor het bouwen van een kelder. Deze zal bij de gemeente aangevraagd moeten worden. In de periode dat de vergunningsaanvraag in behandeling is, hebben andere bewoners bij u in de buurt ook nog de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen tegen de bouw van de kelder.

Wanneer u eenmaal de vergunning heeft kan worden aan gevangen met de bouw. Er zal een gat gegraven moeten worden ter grote van de kelder die gebouwd zal gaan worden. Met voorkeur wordt dit natuurlijk machinaal gedaan, maar in sommige gevallen kunnen er geen graafmachines bij de bouwlocatie komen, dan zal er dus met de hand gegraven moeten worden.

Nadat het gat er is kan er begonnen worden met het beton storten voor de kelder. De aannemer zal dit (laten) doen en zal er op toezien dat het netjes gebeurd en dat alles stevig staat.

De ruimte is inmiddels af en er zal nu moeten worden gecontroleerd of de wanden en vloer alles helemaal netjes afsluiten. Er mag dus geen water of grond door de wanden, vloer of plafond komen. Na deze grondige inspectie kan begonnen worden aan de afwerking van de gebouwde kelder. Dit is eigenlijk helemaal aan u zelf. De keuze voor het type vloer en vergeet dat niet een vloerverwarming aan te schaffen.

Verlichting voor de kelder

Een cruciale tip is om de juiste lampen op voorraad te hebben voor je kelder. Deze willen we je niet ontnemen. Ga naar NuLED.nl voor een ruime keuze aan 24v of 12v led lampen in diverse uitvoeringen.