Sinterklaas blijft gewoon een traditie

november 25, 2015 0 Door Joyce Bouwman

De traditie van het vieren van Sinterklaas in Nederland is al zeer oud. De laatste jaren discussiëren mensen steeds vaker, gezien de geschiedenis van deze traditie, of we nu Piet of Zwarte Piet mogen en moeten zeggen. Vanuit de lange traditie is het misschien begrijpelijk dat er veel Nederlanders zijn die hun jaarlijkse feest verdedigen. Tegelijkertijd is het onbegrijpelijk. Waarom? Omdat deze mensen doen alsof hen iets verschrikkelijks wordt afgenomen (het Sinterklaasfeest blijft ten slotte Sinterklaasfeest) maar belangrijker: ze kunnen het niet opbrengen om respect te hebben voor andermans gevoelens of ideeën. Hoe zit het nu eigenlijk? Waar komt de traditie van Sinterklaas vandaan?

>h2>Sinterklaas is Turks

Ieder jaar komt Sinterklaas uit Spanje. Maar oorspronkelijk komt hij daar helemaal niet vandaan. De heilig Sint-Nicolaas leefde in de Oudheid en was bisschop van Myra, een Turkse havenstad. Veel over zijn leven is niet bekend. Wel dat hij stierf op 6 december 343. Na zijn dood kwamen er verhalen dat hij wonderen kon verrichten. Hij werd vervolgens heilig verklaard en werd beschermheilige van handelsreizigers, zeelieden, kinderen, maagden, pandjesbazen en prostituees. Daar komt ook de traditie vandaan waardoor we nu ieder jaar sinterklaasgedichten schrijven, cadeautjes uitpakken en feest vieren.

Hoe zit het dan met Piet?

Over het ontstaan van Zwarte Piet gaan meerdere verhalen rond. Een verhaal dat bijvoorbeeld wordt verteld is dat Sinterklaas in zijn thuisland Myra op de slavenmarkt een Ethiopisch jongetje met de naam Piter zou hebben vrijgekocht. Een ander verhaal vertelt dat Zwarte Piet een overwonnen duivel zou zijn. Hieraan zou Zwarte Piet het donkere uiterlijk te danken hebben.

Wat ook de reden moge zijn dat Zwarte Piet bestaat: als er tegenwoordig mensen zich gekwetst voelen, hoe mooi en eenvoudig is het dan om rekening te houden met deze mensen? Is het veel moeite voor mensen om in het vervolg ‘Piet’ te roepep in plaats van ‘Zwarte Piet’? Doet dit veel afbreuk aan het jaarlijkse Sinterklaasfeest? Ik denk namelijk van niet.