Sparen wordt steeds minder populair?

november 25, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Wanneer we denken aan sparen, denken we waarschijnlijk als eerst aan het moment wanneer we als kind kleingeld verzamelden in de befaamde spaarvarken. Vanaf kinds af aan zijn we op deze manier eigenlijk al gelijk in aanmerking gekomen met sparen en hierdoor ziet een kind ook snel de essentie in van sparen. Je leert een kind immers op jonge leeftijd al om goed om te gaan met geld. De essentie van sparen is en blijft geld opzij te leggen voor later, bijvoorbeeld bij een noodgeval. Hierdoor hoef je nooit in paniek te raken, omdat je weet dat er altijd nog een reservepotje klaarstaat. Ondanks dat we van kleins af aan al leren te sparen, lijkt het steeds minder populair te worden.

Ouders sparen minder voor kind

Uit een onderzoek van de SNS Bank is gebleken dat ouders minder geld sparen voor hun kinderen sinds de opkomst van de economische crisis. Meer dan de helft van alle ouders uit het onderzoek gaf aan zich meer zorgen te maken over de financiële situatie van hun kind dan voor de economische crisis. Uit het onderzoek blijkt dat ouders uit Friesland het minst sparen voor hun kinderen met een bedrag van 30,- Euro per maand. In Zuid-Holland wordt er het meest gespaard door ouders, met een bedrag van gemiddeld 62,- per maand. De meeste ouders zien het als een ouderlijk plicht om geld opzij te leggen voor de toekomst van hun kinderen. Slechts één op de tien ouders spaart helemaal niet voor hun kinderen, omdat daar simpelweg geen geld voor is. Het spaargeld kan vooral goed van pas komen wanneer de kinderen gaan studeren en hierdoor niet een (al te grote) lening hoeven af te sluiten.

Sparen levert minder op

Sinds de economische crisis zijn ook de rentes steeds lager geworden en daardoor minder aantrekkelijk voor ouders om een spaarrekening te openen. Natuurlijk ligt het geld wel op een veilig plek, maar er zal niet heel veel meer aan verdiend worden. Door optimaal te profiteren van de rentes kun je als ouder het best even online spaarrekeningen vergelijken. De hoogste rente ligt momenteel op 1,8% bij Knab Kwartaal Sparen en bij Regiobank Eigen Huis Sparen. Ter vergelijking met de grotere banken zoals Rabobank, ING en ABN Ambro liggen de rentes op respectievelijk op 1.4%, 1.5% en 1.4%. De sleutel tot succesvol sparen voor je kind zit hem in het vastleggen van geld voor een lange periode tegen de hoogste mogelijke rente.