Handige tips om kinderkleding te onderhouden

Handige tips om kinderkleding te onderhouden

oktober 17, 2022 0 Door Joyce Bouwman

Niets lijkt zo snel verloren te gaan als de garderobe van je kinderen. Dat komt enerzijds omdat ze in no-time uit het kleding groeien, anderszijds omdat kleding door de vele speelkwartiertjes snel stuk gaat. Kapotte kleding is niets meer waard maar kinderkleding die te is kan, mits goed onderhouden, een mooi bedrag opleveren. Daarom hebben we onderstaand enkele tips genoteerd om zuiniger om te gaan met de garderobe van je kinderen.

Sluit ritssluitingen

Een rits zorgt in veel gevallen voor beschadigde kleding. Wanneer scherpe randjes langs bijvoorbeeld een katoenen shirt afschaven kunnen er scheurtjes en zelfs gaten ontstaan. Om dat te voorkomen sluit je de rits voor de wasbeurt. Ook wanneer je kleding met een ritssluiting zoals trainingspakjes of spijkerbroekjes weghangt kun je deze het beste sluiten.

Controleer de wasvoorschriften

Herken jij de onderstaande was-symbolen? Dat dachten we al. Voor veel ouders is het gesneden koek maar er staan er vast een aantal tussen waarvan je de betekenis niet precies wist. Fabrikanten plaatsen deze labels niet voor niets in de kleding. De labels geven aan wat je beter wel en niet kunt doen met de favoriete broek of shirt van je kind. Voor het gemak hebben we de meest voorkomende wasvoorschriften onderstaand op een rijtje gezet.

De kwaliteit van de wasmachine onderhouden

Vetluis is een zeepbacterie die na verloop van tijd ontstaat bij wasmachines. Het is het vette goedje dat in de band en het verwarmingselement van de wasmachine blijft zitten. Dit zorgt er niet alleen voor dat de wasmachine minder goed werkt maar laat ook strepen achter op je wasgoed. De kwaliteit van de wasmachine speelt dus een belangrijke rol bij het behouden van de kwaliteit van je kinderkleding. Om dat een kwaliteitswasmachine vaak veel geld kost zijn er tegenwoordig ook online aanbieders zoals Skala die het huren van wasmachines mogelijk maken. Dergelijke bedrijven maken altijd gebruik van de laatste modellen waardoor de kwaliteit van je wasgoed gemakkelijk behouden blijft.

Sorteren voor het wassen

Sorteer de was om de kleuren en de kwaliteit van het materiaal te behouden. Kinderkleding wordt relatief vaak gewassen vergeleken de kleding van ouders, daarom is het belangrijk om de kleding voor een wasbeurt goed te sorteren. Sorteren kan bijvoorbeeld op materiaal en kleur maar ook op was voorschriften.

De Consumentenbond houdt regelmatig een onderzoek naar wasmiddelen. Zo ook recentelijk naar de bontwasmiddelen. Over het algemeen zijn waspoeders beter in staat om vlekken uit kleding te krijgen maar ze kunnen bij overmatig gebruik ook voor vlekken zorgen. Lees daarom voor gebruik de instructies. Maak je vaak gebruik van kortere programma’s dan kun je het beste vloeibare wasmiddelen gebruiken. Deze lossen sneller op.

Niet wassen om te wassen

Niet alle was hoeft na één keer dragen in de wasmachine. Sterker nog, het te vaak wassen van kleding zorgt ervoor dat de kwaliteit achteruit gaat. Zeker bij spijkerbroekjes en fijne stoffen is dat het geval. Is de kleding van je nog niet vies en ruikt het niet? Hang het dan gewoon even uit. Gebruik desnoods een verfrisser zodat het kledingstuk als nieuw ruikt. Deze kun je heel goedkoop bij de Kruidvat of de Action kopen. Daarnaast morsen kinderen regelmatig tijdens het eten. Zit er slechts een enkele vlek in een shirtje, schroom dan niet om een handwas toe te passen in plaats van het kledingstuk in de was te gooien.

Heb je zelf nog tips? Laat ze dan achter middels een reactie.

 

Dit artikel is mogelijk gemaakt door Spidermanshop.nl – dé webshop voor een spiderman pak voor je kind