De voordelen van koud douchen (en de nadelen)

De voordelen van koud douchen (en de nadelen)

augustus 26, 2022 Uit Door Joyce Bouwman

Als je lichaam ’s ochtends verlangt naar een warme douche, ben je niet de enige. De meeste mensen draaien de hendel helemaal omhoog om het warme water over hun hele lichaam te voelen.

Maar wist je dat koude douches ook een plek zouden moeten hebben in je dagelijkse routine?

Dat klopt – koud douchen! Iets waar je mogelijk tegenop ziet als je de laatste persoon bent die ’s ochtends opstaat. Maar als je het kans geeft, zul je misschien merken dat je het een prettige ervaring vindt met de nodige voordelen.

Ongeacht hoe je je voelt over koud en warm douchen; onderzoek toont aan dat zowel warme als koude douches gezondheidsvoordelen hebben waarvan je op de hoogte moet zijn.

Wat is er dan zo fantastisch aan koud douchen?

Een aantal voordelen van een koude douche:

 • jeukende huid kalmeren
 • je bent gelijk wakker
 • betere bloedcirculatie
 • spierpijn na training verminderen
 • stimulerend voor gewichtsverlies
 • stralend haar en huid

Tegen jeukende huid

Als je een jeukende huid of huidaandoeningen hebt, die jeuk veroorzaakt, kan een koude douche je helpen het gevoel van krabben te overwinnen.

Meteen wakker!

Wanneer die koude waterstraal je lichaam raakt, krijg je een schokje, wat de volgende zaken doet stijgen:

 • zuurstofopname
 • hartslag
 • alertheid

Positief voor je bloedsomloop

Een verhoogde bloedsomloop is een van de belangrijkste redenen waarom experts koude douches aanbevelen.

Als koud water je lichaam en externe ledematen raakt, vernauwt het de bloedsomloop op het oppervlak van je lichaam. Dit zorgt ervoor dat bloed in je diepere weefsels sneller circuleert om de ideale lichaamstemperatuur te behouden.

In die zin heeft een koude douche het tegenovergestelde effect van een warme douche voor iemand met hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten, aangezien blootstelling aan koude temperaturen de bloedsomloop aanzet om ontstekingen te verminderen en hart- en vaatziekten kan helpen voorkomen.

Tegen spierpijn na het sporten

Omdat koud water regeneratieve eigenschappen heeft, zullen je spieren zich ontspannen en herstellen na een zware training.

Bevorderend voor gewichtsverlies

Sommige vetcellen, zoals bruin vet, kunnen warmte genereren door vet te verbranden. Ze doen dit wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan koude omstandigheden zoals onder de douche. Deze cellen zich bevinden zich meestal rond het nek- en schoudergebied. Dus perfect voor onder de douche!

Gezond en glanzend haar (en huid)

Hoewel wetenschappelijk onderzoek beperkt is met betrekking tot het effect van koud water op je huid en haar, wijst anekdotisch bewijs op positieve effecten. Sommige wellness experts zeggen dat koud water de bloedstroom verstevigt en vernauwt, waardoor je huid een gezondere glans krijgt.

Bovendien droogt koud water, in tegenstelling tot warm water, de talglaag niet uit, een van nature gesmeerde barrière die je huid en haar beschermt.

Als gevolg van de effecten van koud water is de kans groter dat je haar na verloop van tijd sterker en gezonder wordt.

Als je ervan overtuigd bent dat een koude douche totaal uit den boze is, wil je misschien je filosofie heroverwegen. In tegenstelling tot de lange lijst met voordelen die gepaard gaan met het nemen van een koude douche, is de lijst met nadelen verrassend kort.

Nadelen van koud douchen

 • Koude douches zijn misschien geen goed idee als je het al koud hebt, omdat de koelere temperatuur je op geen enkele manier zal helpen opwarmen. Het kan je zelfs nog kouder maken en de tijd die je lichaam nodig heeft om weer op te warmen, verlengen.
 • Ze zijn misschien ook geen goed idee als je ziek bent. In het begin kan de koude temperatuur te zwaar zijn voor je immuunsysteem, dus het is het beste om de koelere temperaturen te verminderen.

Voordelen voor je portemonnee

Vergeet ook deze niet!

Natuurlijk moet je tijdens die koude wintermaanden misschien de boiler hoger zetten, maar koelere douches in de zomer zorgen ervoor dat u de temperatuurinstelling een paar maanden lager kunt zetten, wat de energiekosten verlaagt.

Meer besparen doe je met een douchetimer

Korter douchen doet wonderen voor je portemonnee. Om beter bewust te zijn van hoe lang je doucht, kun je een douchetimer gebruiken. Een nieuwe trend wereldwijd!