Last van droge ogen?

Last van droge ogen?

juni 22, 2022 Uit Door Joyce Bouwman

Wat kun je naast een medische behandeling door een specialist het beste doen als je last hebt van droge ogen? Hieronder geven we je een aantal tips die wellicht kunne helpen of in ieder geval het probleem verlichten.

1. Kijk af en toe weg van je scherm

Mensen hebben de neiging om minder te knipperen met hun ogen als ze een computer, smartphone of andere digitale apparaten gebruiken. Neem regelmatig pauzes om je ogen rust te geven. Kijk bijvoorbeeld om de 20 minuten weg van het scherm en concentreer je gedurende minstens 20 seconden op iets in de verte. Knipper bovendien vaker met uw ogen wanneer u deze apparaten gebruikt.

2. Probeer andere contactlenzen

Hoewel contactlenzen in de loop der jaren sterk zijn verbeterd, kan er nog steeds te weinig zuurstof bij het oogoppervlak komen, met uitdroging en droge ogen als gevolg. Geef je ogen een pauze door over te schakelen op daglenzen voor parttime gebruik, of draag voor de afwisseling af en toe een bril. Zachte lenzen zijn ook verkrijgbaar in een beter ademend siliconen-hydrogelmateriaal.

3. Gebruik oogdruppels

Lichte gevallen van droge ogen kunnen vaak worden behandeld met kunstmatige traanoplossingen en smerende oogdruppels om de natuurlijke traanproductie aan te vullen. Maar omdat er veel verschillende soorten oogdruppels zijn, is het niet altijd even gemakkelijk om de juiste te vinden. Laat je dus goed adviseren door een specialist of de verkoper. Oogdruppels die bijvoorbeeld na eenmalig gebruik worden weggegooid bevatten meestal minder toevoegingen, zodat ze de ogen minder snel irriteren. Als je meer dan, laten we zeggen, vier keer per dag kunsttranen gebruikt, kan dit een goede keuze zijn.

4. Oogoppervlak schoonhouden

Het is belangrijk om je oogleden gezond en schoon te houden, vooral als je regelmatig make-up draagt. Mensen vermijden vaak het gebied rond hun oogleden wanneer ze hun gezicht wassen. Ze denken dat wat water op hun gezicht sprenkelen genoeg is maar zo werkt het niet. Het hele ooggebied (inclusief de oogleden) moet vrij zijn van gifstoffen, allergenen, irriterende stoffen, vuil, dode cellen en korstvorming, die kunnen leiden tot ontstekingen aan het oogoppervlak en de openingen van de olieklieren kunnen verstoppen.

5. Huidaandoeningen en droge ogen

Ontstekingsziekten van de huid kunnen in sommige gevallen ook de klieren in de oogleden aantasten, waardoor ze niet genoeg natuurlijke olie kunnen produceren. In feite kunnen veel van de behandelingen die mensen gebruiken om huidaandoeningen in het gezicht te behandelen, ook helpen bij problemen met droge ogen. Dat geldt ook voor het tijdelijk gebruik van antibiotica, zoals tetracycline of doxycycline.