4G veel sneller dan 3G?

november 29, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Onlangs zijn zo goed als alle grote providers van mobiele abonnementen overgestapt van het alom bekende 3g netwerk naar het 4g netwerk. Uiteraard is 4g in veel opzichten beter dan zijn voorganger, het 3g netwerk, maar wat is 4g nu eigenlijk?

Wat is 4G?

4G is de opvolger van het 3g netwerk en is de nieuwe standaard geworden op het gebied van mobiel bellen en mobiel internet. Het 4g netwerk zorgt voor een zeer snelle verbinding met internet vanaf je smartphone, tablet of laptop. Het 4g netwerk wordt eigenlijk ingeschakeld op het moment dat je smartphone geen verbinding heeft met Wifi. Zodra de smartphone in de buurt van een Wifi punt is, bijvoorbeeld de Wifi verbinding van je internet thuis of een van de vele Wifi hotspots, schakelt deze dus op Wifi over. Is er geen Wifi verbinding, dan schakelt het toestel weer terug naar het 3g of 4g netwerk. Je kunt natuurlijk instellen dat je smartphone niet automatisch overschakelt op het 4g netwerk, dit om je dataverbruik te reduceren. Een optie is dan bijvoorbeeld om updates en downloads die veel dataverkeer gebruiken, te realiseren via je Wifi thuis. Maar 4g staat dus eigenlijk garant voor sneller mobiel dataverkeer.

Smartphone moet 4G ondersteunen

Zoals al gezegd hebben de meeste telecom providers hun 4g netwerk inmiddels uitgerold, maar dat betekent niet dat je dan ook automatisch gebruik kunt maken van het 4g netwerk, Je smartphone moet wel 4g ondersteunen om er gebruik van te kunnen maken. Vandaar dat de meeste aanbieders van mobiele abonnementen in combinatie met een smartphone, de meest moderne toestellen aanbieden die allemaal 4G ondersteunen.

Snelheid 4G ten opzichte van 3G

4g is aanzienlijk sneller dan 3G, vooral te merken als het drukker is op een bepaald moment op het netwerk. Bij 3G gaat alles dan echt een heel stuk langzamer dan bij het 4G netwerk. De reden daarvan is dat 4G gebruik maakt van een veel grotere bandbreedte. Waar via het 3G netwerk snelheden van 4Mbit per seconde gehaald kunnen worden, kunt u bij 4G denken aan snelheden van 30 of 40 Mbit per seconde, dat scheelt dus enorm in snelheid. En dan hebben we het alleen nog maar over de downloadsnelheid. Bij het uploaden is het verschil in snelheid tussen 3G en 4G nog veel groter. De snelheden van mobiel internet zijn inmiddels zo groot geworden, dat er zo goed als geen verschil meer is tussen de snelheid van internet thuis via Wifi en tussen internetten via het 4G netwerk met je Smartphone.