Mooie tradities rond de kerst

Mooie tradities rond de kerst

september 25, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Iedereen in de hele wereld weet wat kerstmis is, althans het kerstfeest wordt in ieder geval in de hele wereld massaal gevierd. Ieder land heeft wel zijn eigen kersttradities maar in de basis gaat het om hetzelfde feest. Kerst is een tijd van vergiffenis, verbroedering en aandacht voor elkaar. Maar wat zijn in Nederland eigenlijk de tradities rond kerst?

Kerstboom en kerstverlichting

Een hele bekende traditie is natuurlijk het optuigen van de kerstboom en het versieren van het huis met kerstverlichting. Overal in het land worden kerstbomen neergezet, op straat in de winkelstraten, thuis en bij bedrijven. Het neerzetten van de kerstboom schept natuurlijk ook veel sfeer, mooie verlichting erin, pakjes eronder, kortom een en ander gezelligheid. Wat je wel steeds meer ziet zijn kunstkerstbomen in plaats van een echte kerstboom. Veel mensen hebben een hekel aan al die dennennaalden die uitvallen en overal terecht komen. Een kunstboom heeft dat nadeel natuurlijk niet en zeker in deze tijd zijn ze bijna niet van echt te onderscheiden.

Kerstpakketten

Wat ook echt een traditie is rond de kerstdagen is het weggeven van kerstpakketten aan werknemers en goede zakenrelaties. Er zijn dan ook talloze bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in kerstpakketten. Als u dus een origineel kerstpakket voor 2018 zoekt is er in ieder geval keuze genoeg. Naast de traditionele kerstpakketten zijn er veel kerstpakketten te verkrijgen met een bepaald thema. Vroeger moesten we het vooral doen met een doos vol etenswaren en drank (in 2018 is Whiskey erg populair) , tegenwoordig kun je de meest originele kerstpakketten bestellen.

Kerstliedjes en de kerstmis

Een andere kersttraditie is het bezoeken van de kerstmis en het zingen van kerstliedjes. Vooral vroeger gingen veel mensen naar de kerk op kerstavond, tegenwoordig gebeurt dat toch iets minder. Ook het zingen met de familie van kerstliedjes rond de kerstboom was vroeger echt traditie, maar dat komt toch ook steeds minder vaak voor. Wellicht hebben we het tegenwoordig te druk met onze tablets en smartphones, wie zal het zeggen?

Kerstdiner

Uiteraard mogen we het kerstdiner niet vergeten als echte kersttraditie. Op eerste kerstdag is het een traditie dat de familie bij elkaar komt om gezamenlijk het kerstdiner te nuttigen. Hoewel kerst een feest is van vergeving vinden er toch ieder jaar weer fikse ruzies plaats in diverse families. De emoties kunnen daarbij hoog oplopen, zeker als er sterkedrank wordt genuttigd. Wat het eten zelf betreft, mag gourmetten eigenlijk wel een traditie genoemd worden. Heel veel mensen gourmetten eerste of tweede kerstdag en niet zonder reden. Het heeft iets gezelligs en je hoeft er geen uren en uren voor in de keuken te staan.