Off the beaten track? Zorg voor een goed mes op zak!

Off the beaten track? Zorg voor een goed mes op zak!

september 27, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Een goed zakmes is een onmisbaar stuk gereedschap in je backpackers tas. Niet alleen hebben de messen vaak handige extra functies. Nee een goed mes kan zelfs je leven redden.Dus ga je op avontuur? Zorg dat je er eentje bij je draagt. De keuze hierin is nog niet eenvoudig. En ze dragen ook allemaal nog eens stoere namen als Rambo 2 First Blood of Bear Grylls. Alleen bij het horen van dergelijke merken waan je je al bijna door de jungle met een mes tussen je tanden, klaar om een beer met je blote mannenhanden en je survivalmes te lijf te gaan. Erg leuk natuurlijk. Maar geef ons toch maar functionaliteit boven heldhaftigheid.

Wat overlevingsmes eigenlijk?

Een overlevingsmes of survivalmes is een mes dat speciaal is ontworpen voor overlevingssituaties. Ze moeten stevig zijn, omdat ze zijn ontworpen om je te helpen een aantal dingen door te snijden die je nodig hebt om een ​​schuilplaats te bouwen, een vuur aan te steken, voedsel te bereiden en zelfs te jagen indien nodig. De bladen van de messen verschillen nogal. De ene is meer bedoelt om te kappen en de andere is meer geschikt voor het precieze werk. In dit artikel gaan wij uit van de laatste gecombineerd met de functies. Ze komen er ook in vele soorten, van zakmes, tot vouwmes. En van vaststaand mes tot de multi-tool (de uitgebreide variant van het zakmes).

Zakmessen met wel meer dan 30 opties

Er zijn messen zoals die van Victorinox, het beroemde zwitserse zakmes,die naam hoog te houden hebben en wel meer dan 30 functies hebben. Dit lijkt misschien een beetje veel van het goede, maar het is wel prettig om zo’n multi-tool bij je te hebben die is voorzien van al die handige gereedschappen! De Victorinox is werkelijk het statussymbool onder de messen, het werd honderd geleden ontworpen voor het leger. Maar tegenwoordig het mes waarmee je gewoon gezien wilt worden, of je hem nu echt nodig hebt of niet. Het mes staat dus ook bekend om zijn vele handige functies, we gaan ze niet allemaal opnoemen maar een paar willen we er wel even uitlichten voor je.  Degene waar je echt wat aan hebt.

De handige zakmesfuncties:

De meest handige functies vinden wij wel de vishaakverwijderaar, de ontschubber, de kurkentrekker en schaar.  Ook de liniaal kan handig zijn, net als de houtzaag met een grof zaagblad en het vergrootglas. Een pincet vinden we ook een must want een splinter heb je snel te pakken.  En de kruiskop is ook nooit weg.  Onder de handige functies scharen we vooral de functies die je echt kan gebruiken met taken die echt gaan om het overleven, zoals het bereiden van het eten of opzetten van een bivak, of de opties om kleine reparaties mee uit te voeren.

Personaliseer je mes

Nog leuker is het natuurlijk om je zakmes te personaliseren door het blad van je mes te laten laser markeren. Het ziet er niet aleen chique  uit. Het is daarna ook overduidelijk van wie het mes is. Bovendien is het ook nog eens mooi oms als cadeau weg te geven.