Lampenkappen; minder saai dan je denkt!
december 14, 2015Bij een lampenkap wordt al snel de link gelegd tussen saai en ouderwets. Van die oude stoffige kapjes met kwastjes en een bloemetjespatroon. Tegenwoordig is verlichting echter een van de grootste elementen die bij woontrends worden meegenomen. Een lampenkap kan namelijk de hele uitstraling van je lamp veranderen. Niet alleen maar door de demping of verplaatsing van het licht, maar ook door kleur, vorm en sfeer.
De geschiedenis van de lampenkap
Wanneer is de lampenkap eigenlijk ontstaan? De eerste lampenkappen werden gemaakt, om het licht van kaarsen te verlichten en verspreiden. Later werd dit ook gebruikt voor olielampen. Deze kwamen rond 1600 al tevoorschijn. In de 19e eeuw werden lampenkappen vooral van glas gemaakt. Deze werden gebruikt voor olielampen en gaslantaarns. Later in de 19e eeuw kwamen de stoffen victoriaanse lampenkappen in beeld. Meestal waren deze stoffen kappen gespannen op een draadframe waarbij de onderkant bestond uit een kralen opknoping. Omdat elektriciteit steeds meer een normale zaak werd, groeide ook de populariteit van de kappen. Deze waren niet meer alleen nuttig, maar droegen nu ook bij aan het modieuze aspect. Tegenwoordig worden ze dan ook van bijna alle materialen gemaakt: stof, plastic, metaal, glas, etc.
Wat moet ik kiezen?
Soms kun je zoveel winkels afgaan als je wilt, maar vind je nog steeds niet die ene lamp die je bij jouw kamer vind passen. In plaats van te bedenken wat je niet mooi vindt, is het soms beter om te kijken naar wat je wel zoekt in een lamp. Welke sfeer wil je overbrengen, in welk kleurenpalet moet het passen en hoe groot wil je dat hij wordt. Voor een slaapkamer met een natuur-achtige vibe door groen- en bruintinten, kan het mooi zijn om in dit element te blijven door een kap te kiezen die voor natuurlijke elementen is gemaakt. Kies bijvoorbeeld voor een houten of rieten lampenkap. Terwijl je voor een moderne strakke kamer misschien beter voor metaal kunt gaan, of in ieder geval een lamp met strakke lijnen. Mocht je nou echt niks vinden, kun je altijd nog een bedrijf zoeken dat lampenkappen op maat maakt. Met deze specialisten kun je dan bespreken wat je zoekt waarna zij het graag voor je maken.
Zelf aan de slag
Ben je in een creatieve bui? Dan kun je er ook aan denken om zelf een lamp in elkaar te knutselen. Met een klein beetje technische kennis kom je al een heel eind! De mogelijkheden zijn eindeloos. Op Pinterest is er meer dan genoeg inspiratie te vinden voor het zelf maken van een lamp met een lampenkap die bij jou past!