Emigreren naar België

december 7, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Een zorgverzekering is voor elke Nederlander verplicht. In sommige gevallen zal een Nederlandse verzekering ook enige dekking bieden in het buitenland – dit is natuurlijk afhankelijke van de gestelde voorwaarden door de verzekeringsmaatschappij en het land waarin je hulp zoekt. In de meeste gevallen zal het dus verstandig en noodzakelijk zijn een reisverzekering af te sluiten voor het buitenland. Op deze manier ontvang je ook zorg in het buitenland. Lange of korte periode naar het buitenland dat maakt niks uit. Zelfs voor Nederlanders die zich tijdelijk of permanent willen gaan vestigen in België doen verstandig aan een reisverzekeringen af te sluiten, die zowel voor korte als de termijn geldig zijn (afhankelijk van de behoefte). Het is makkelijker gezegd dan gedaan een reisverzekering af te sluiten als jij als Nederlander woonachtig bent in België. Het probleem ontstaat doordat hij of zij niet woont in Nederland, zowel voor Belgische als Nederlandse verzekeringsmaatschappijen vormt dit een probleem. Gelukkig zijn er ook speciale verzekeringen voor mensen die zich in deze situatie bevinden. Dit geldt ook voor Duitsland en andere Europese landen. Hiervoor zijn er aanbieders die Europese dekking bieden.

Verzekerd backpacken

Dus ongeacht of je nu reist naar een buurland of een verder gelegen oost Europees land, doe je er goed aan een verzekering erbij af te sluiten. Er zijn verschillende situaties waarom je kan besluiten te reizen. Vooral studenten zijn een populaire groep om voor de lange termijn te gaan studeren in het buitenland. Ook hiervoor heb je speciale verzekeringen, specifiek afgestemd op deze reisbehoefte. Het gaat hierbij om een zogeheten ‘globetrotter-verzekering’. Deze all-round verzekering is geldig voor studenten die reizen en studie in heel Europa willen combineren. Het minimum is een maand en het maximum 24 maanden. Dit type verzekering is ook geldig als je dus een stage loopt, vrijwilligers werk wilt doen, backpacken of bijv. als au pair wilt werken bij een gezin. Verder is het een vereiste dat je niet ouder bent dan 27 jaar. Val je buiten deze leeftijdsgroep? Dan zal je een andere verzekering moeten afsluiten.

Tijdens het reizen komt het regelmatig voor dat mensen sportieve activiteiten ondernemen, zoals klimmen, raften, kitesurfen en snowboarden. Voor dit doeleinde zijn er ook speciale verzekeringen ontwikkeld die zorg verlenen bij een ongeval tijdens extreme sportactiviteiten. Het gaat hierbij om adventure en survival verzekeringen. Deze verzekeringen zijn ook van toepassing bij mensen die hobbymatig of professioneel een sport beoefend die door de regulieren verzekeringen niet gedekt worden. Als je wilt weten of jouw verzekering dit wel dekt, kijk dan in de clausule. Bij onduidelijk is het verstandig contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij.