Opkomst industriële lamp: stoer en authentiek

maart 7, 2017 0 Door Joyce Bouwman

De industriële lamp (ook wel vaak de fabriekslamp genoemd) maakt de laatste jaren een behoorlijke opmars. Die opmars vindt deze keer niet plaats in fabrieken, maar in duizenden huishoudens. Tegenwoordig is het helemaal hip en trendy wanneer je authentieke fabriekslampen boven je tafel hebt hangen. Een industriële sfeer van tientallen jaren geleden doet het dus goed in het huidige interieur van veel huizen.

Vroegere tijden

Industriële lampen komen uit de tijd dat er nog niet overal electriciteit was. In fabrieken werd in het begin van de vorige eeuw nog gebruikgemaakt van gaslampen. Deze lampen hingen met zwarte kettingen aan het plafond of aan steunbalken. De categorie ‘industriële lampen’ verwijst tegenwoordig naar verlichting die zich kenmerkt met strakke lijnen en veel emaille of metaal. Het zijn vaak robuuste en daardoor imposante lampen.

Diverse industriële lampen

Dat de fabriekslamp momenteel populair is, dat zien we dus duidelijk. Zeker niet onterecht. De lampen zorgen weer voor wat nieuws. Iets orgineels. Dergelijke lampen zou je misschien niet zo snel verwachten in huishoudens. Dat maakt het juist leuker. En…laten we eerlijk zijn: het staat best fraai.

Er is een ruim aanbod van industriële lampen. Dit varieert van hanglampen tot vloerlampen. En van naar staande lampen en wandlampen. De statieflamp is als staande lamp razendpopulair. Een bekende fabriekslamp is de kooilamp. Deze lamp kenmerkt zich doordat de cilindrische lamp in principe wordt beschermd door een constructie van metaal. Let er wel goed op of de bedrading van deze lamp geschikt is voor binnen- of buitengebruik.

Materiaal industriële lampen

Vaak zijn industriële lampen van metaal. Gietijzer, aluminium en zink komen we ook als (onbewerkte) materialen tegen. Er bestaan ook industriële lampen waarvan de kap is voorzien van een poedercoating. Of het is gelakt. Daarnaast zie je ook veel gegalvaniseerd staal. Hierbij bestaat het metaal uit een laagje nikkel of chroom. Het voordeel is dat dit beschermt tegen het roesten.

Uw keuze al gemaakt?

Bent u inmiddels overtuigd van de vele voordelen van een industriële lamp? Dan willen we u graag nog de volgende tips geven:
– Het is mooi om een fabriekslamp te combineren met uw lichte woonruimte.
– De lampen combineren vaak ook erg goed met houten plafonds en zichtbare balken in uw huis (denk bijvoorbeeld aan een zolderkamer)
– Heeft u een Scandinavisch interieur met veel lichte houtkleuren? Bijvoorbeeld een houten vloer. Dan komen industriële metalen lampen met poedercoating zeer goed tot hun recht.