De geschiedenis van de Mozaïektegels

De geschiedenis van de Mozaïektegels

oktober 15, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

De allereerste mozaïeken zijn gemaakt door Sumerianen in Mesopotamië (ook bekend als Irak). De Sumerianen gebruikte allerlei soorten gekleurde klei als patroon om wanden te maken. Dit was dan ook het ontstaan van de welbekende kunstvorm mozaïek.

Later zijn de Grieken voor het eerst begonnen met het gebruiken van mozaïeken met allerlei kleuren en stenen om een patroon te ontwerpen. Zoals de Grieken hun patronen hebben ontwikkeld, wordt het in de 21e eeuw nog steeds gebruikt. Echter hebben de Romeinen de techniek wel steeds verder uitgewerkt. De Romeinen zijn namelijk begonnen om de natuurlijke stenen uit te snijden in stenen van gelijke grootte, dit noemen ze Tesserae. Hiervoor gebruikte zij gekleurde klei en glas om een bijzonder effect te creëren. Daarnaast zijn zij ook begonnen met het voegen van de Mozaïeken. Hierdoor is het werk duurzaam geworden. De Romeinen pasten veel verschillende stijlen toe bij het leggen van mozaïeken. Van dagelijkse taferelen tot het leggen van geometrische patronen. Dat soort mozaïeken werd gelegd in de natuurlijke kleuren van de materialen zoals grijs, terracotta, oker, wit, dof blauw en groen.

Verschillende uitvoeringen

Mozaïektegels heb je tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen. Zo worden ze gebruikt op muren, maar zie je ook dat er accessoires mee gemaakt wordt voor in huis. Hierbij kun je denken aan het versieren van een oude spiegel of een fotolijst. De twee populairste soorten mozaïektegels zijn de keramiek zoals gewone tegels en van glas. De keramische tegels kunnen goed gesneden worden. De glazen tegels kunnen ook gesneden worden, maar dat proces is tijdrovend en het moet goed gebeuren. Voor dit proces is er een mozaïektang gemaakt. Je hebt daarvoor een Keramiek tang of een gewone mozaïek tang. Moeilijk is het niet, maar je moet wel even oefenen. Vaak zal het in het begin wat lastiger zijn om de juiste stukjes te knippen. Pas ook erg op met de glazen varianten, want een snee is zo gemaakt.

Onderhoud van de tegels

Het onderhoudt van een mozaïektegels dient in principe op dezelfde manier te worden onderhouden als een ‘’normale’’ tegel. De Mozaïektegels van glas kunt u reinigen met een alledaags schoonmaakmiddel, echter raad ik u wel aan om een middel te gebruiken met een minimale pH-waarde van zeven. Lagere pH-waarden kunnen namelijk de voegen aantasten. Ook is het aan te raden om een niet schurende spons te gebruiken, het is natuurlijk niet de bedoeling om krassen op uw tegels te maken.