DNA-test voor hondenpoep de toekomst?
september 29, 2015Een van de meest gewilde huisdieren is een hond. Een lief, schattige viervoeter die naar je toe komt rennen als je thuiskomt, bij je komt liggen als je verdriet hebt en staat te springen zodra je met de bal gaat gooien. Nederlanders zijn nu eenmaal dol op honden. In totaal zijn er ongeveer 1,5 miljoen honden in Nederland. Dit betekent dat ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking een trouwe viervoeter heeft.
Deze trouwe viervoeter is misschien voor de bezitter een belangrijk onderdeel van het gezin, maar voor andere mensen is het vaak een bron van grote ergernissen. Het is niet zozeer het beestje wat deze ergernissen veroorzaakt, maar het feit dat het baasje de hondenpoep niet opraapt. Hondenpoep staat zelfs in de top 3 van ergernissen, terwijl het juist een kleine moeite voor het baasje is om het op te ruimen.
Om dit probleem op te lossen worden er boetes uitgedeeld. Een buitengewoon opsporingsambtenaar kan het baasje een boete opleggen van €140 euro exclusief administratiekosten. Alleen met 1,5 miljoen honden is het natuurlijk heel moeilijk om elk baasje te achtervolgen om te controleren of de hondenpoep wordt opgeruimd. Toch zijn baasjes vaak op de hoogte van deze boete en besluiten zij zelf om wel of niet het risico te lopen.
Ook in Seattle in Amerika hebben zij met dit probleem te maken. Daarom experimenteren zij met een DNA-test voor honden. Deze test wordt trouwens al in heel Amerika gebruikt om het probleem met hondenpoep op te lossen. De DNA-test houdt in dat baasjes worden verplicht om eenmaal het DNA van de hond te laten registreren. Als zij vergeten of weigeren de poep van hun hond op te ruimen, betekent dit dat het baasje achteraf een boete kan verwachten en niet zoals een BOA in Nederland het baasje werkelijk moet betrappen. Het resultaat van deze DNA-test is dat de baasjes alle uitwerpselen van de hond netjes opruimen.
In Nederland zou een DNA-test ook een eind kunnen maken aan deze bron van ergernissen. Het wordt alleen niet door de baasjes met open armen ontvangen. Waarschijnlijk zal minder dan de helft van de baasjes meedoen aan een vrijwillige testfase. Daarnaast wordt er ook geroepen dat het privacyrecht van de hond schendt. Kortom, de DNA-test die in Amerika heeft geleid tot minder overlast komt er in Nederland voorlopig nog niet. De DNA-testen worden in Nederland voorlopig alleen gebruikt om een antwoord te geven wie de vader, moeder, zus of oom van een bepaald persoon is.