Welke champagne drinken?

Welke champagne drinken?

december 17, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Niet zomaar elke druif mag gebruikt worden voor de champagne productie. Bij wet is vastgelegd dat een Champagne alleen gemaakt mag worden van een mix van 3 druivensoorten: Chardonnay (wit/groene druif), Pinot Noir (blauw/rode druif), Pinot Meunier (blauw/rode druif). De relatief goedkope Pinot Meunier wordt vooral gebruikt in Champagnes die jong (3-4 jaar na het plukken) uitgeleverd worden. De Pinot Noir en Chardonnay zijn dan nog niet optimaal doorgerijpt. Het nadeel van de snelle rijping van de Pinot-Meunier basiswijnen is dat ze ook snel over de top zijn. Champagnes met een hoog percentage Pinot Meunier zijn dus doorgaans van mindere kwaliteit en niet lang houdbaar.

Champagne van extra-brut tot doux

Er bestaan verschillende soorten champagne. Afhankelijk van het suikergehalte is de volgende classificatie te maken:
– Extra-brut 0% suiker toegevoegd (voor de liefhebbers van zeer droge champagne)
– Brut 1% suiker toegevoegd (meer dan 85% van alle champagnes is brut)
– Extra-sec tussen de 1% en 3% suiker toegevoegd
– Demi-sec tussen de 3% en 5% suiker toegevoegd
– Doux tussen de 8% en 15% suiker toegevoegd

Veruit de meeste champagne die wordt geproduceerd en verkocht is van het type brut.

Tips voor het ontkurken en schenken van champagne

Bewaar champagne op een donkere plaats, liefst bij een constante temperatuur van 12 tot 14 graden. Bewaart u de fles niet lang voor het drinken, dan is de koelkast een prima bewaarplek. In tegenstelling tot wijn wordt champagne niet beter door het langer te bewaren. De houdbaarheid is beperkt tot maximaal enkele jaren. Champagne is kostbaar dus houdt daar rekening mee. Serveer de champagne op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden. Leg de fles voordat u deze gaat drinken een paar uur in de koelkast of een half uur in een ijskoeler. Een non-vintage champagne drinkt u op 8 graden maar niet kouder, een vintage champagne liefst rond 10 graden. Verwijder de folie en draai het muselet los en haal deze er ook af voordat u de champagne opent. Pak met een hand (in de richting van de hals van de fles) de kurk en draai met de andere hand de onderkant van de fles heen en weer. De kurk komt vanzelf naar boven. Het kan weleens wat kracht kosten om deze los te krijgen. Houd de kurk goed tegen, laat hem met een sissende beweging van de fles komen en laat hem nooit knallen.
Schenk de champagne uit in champagneglazen (bijvoorbeeld flûtes). Zorg ervoor dat de glazen schoon zijn. Was deze bij voorkeur met de hand en niet in de afwasmachine. Spoel de glazen goed na met water. Zout en afwasmiddel doen de bubbels in uw glas snel verdwijnen.

Champagneglas vasthouden

Je kunt het glas met duim-, wijs- en middelvinger bij de steel vasthouden. Of je houdt het glas bij het voetje met duim en wijsvinger vast. Je mag het glas niet aan de bovenkant vastpakken. De Champagne wordt dan verwarmd, hetgeen niet de bedoeling is. Laat ook nooit de glazen tegen elkaar klinken. Voor een toost hef je het glas in de lucht, en spreek je de mensen aan.

Een glas champagne met uitzicht op de Noordzee

Het draait natuurlijk niet alleen maar om de champagne zélf. De entourage kan een verrijkend element zijn bij het nuttigen van dit delicate drankje. Wat dacht je van een bezoekje aan het Scheveningse strand en het proberen van een arrangement van de bekende club BlueLagoon. BlueLagoon’s high wine Scheveningen arrangement is zeker eens de moeite waard. Stel je eigen proeverij samen, met de nodige champagnevariatie!