Een dagje uit is flink duurder geworden

Een dagje uit is flink duurder geworden

maart 13, 2020 0 Door Roel Kuipers

In vakanties en weekenden gaan huishoudens vaak op zoek naar een leuk dagje uit. Op latere leeftijd kan dat heerlijk uiteten betekenen, maar gezinnen met kinderen kiezen vaak voor pretparken. Ook dagjes uit zoals theater, festivals en lekker naar de bioscoop blijven populair. Het blijkt dat de kosten van deze leuke activiteiten de afgelopen vijf jaar flink omhoog zijn gegaan.

Dat blijkt uit becijfering van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen voor tickets van festivals, theaters en bioscopen zijn met ruim een kwart toegenomen. Dit komt onder meer door de btw-verhoging op podiumkunsten die van 6 naar 19 procent steeg in 2011. De maatregel werd terug gedraaid maar niet alle bedrijven hebben de prijzen laten dalen.

Zo zou er minder subsidie vrijkomen, wat doorgerekend wordt in de prijzen voor een kaartje. Ook innovaties en de toevoeging van feest entertainment heeft invloed op de prijs. Andere sectoren hebben ook de prijzen verhoogd, blijkt uit de gegevens van het CBS.

Inflatie viel lager uit

In dezelfde periode stegen de kosten voor entree voor attractieparken en dierentuinen / musea met 20 procent en respectievelijk 18 procent. Daarnaast werd het vervoer naar een dagje uit ook duurder. Een taxi nemen of kiezen voor het openbaar vervoer is 17 procent duurder geworden. Door de belastingverhoging van benzine zijn de kosten om met de auto te gaan maar liefst 27% hoger.

Parkeren werd er ook niet goedkoper op, want bezoekers betalen gemiddeld 20 procent meer. Dat staat niet in lijn met de inflatie want deze is in 5 jaar met ‘slechts’ 11 procent gestegen. Opvallend is dat prijzen ondanks de crisis toch met deze mate kunnen toenemen. Ook bij fastfoodrestaurants en ‘normale’ restaurants werden de prijzen gemiddeld 10 tot 11 procent duurder.

Gratis parkeren, waar kan dat nog?

Theater Velsen

Een theaterbezoek in Noord-Holland en gratis je auto kwijt? Waar kan dat tegenwoordig nog?

Wellicht komt het antwoord uit een onverwachte hoek: IJmuiden – Velsen Zuid. In deze gemeente vind je een goed bewaard theatraal geheim: de Stadsschouwburg van Velsen.

Van de buitenkans verwacht je niet de charmes en topartiesten die dit theater te heeft.