De elektrische step verovert de straten

De elektrische step verovert de straten

maart 12, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Vorig jaar was het jaar van de electrostep. Wanneer je op vakantie of een weekendje naar een grote stad in Frankrijk, Engeland of Duitsland gaat, zijn de elektrische steps soms niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Hoe het werkt? Nou, wanneer je op vakantie bent in Londen, huur je je elektrische step – veelal zal dit gaan om de Xiaomi M365, één van de populairste keuzes wanneer het aankomt op elektrische steps. Vervolgens kun je een app downloaden, op zowel Anroid als iOS apparaten, voer je je gegevens in, pak je je scooterstep erbij, scan je een QR code & je bent… ready to go! In grote steden worden deze Xiaomi steps vaak verhuurd onder de naam Lime of Bird. Dit zijn de grootste aanbieders van de elektrische huursteps wereldwijd. Deze twee aanbieders zijn momenteel “de wereld aan het veroveren” met het uitrollen van deze milieubewuste units.

Nederland blijft achter

Gezien de globale statistieken omtrent de populariteit van elektrische steps doet Nederland het niet zo goed. Er moeten duidelijke nieuwe regels opgesteld worden voor de publieke introductie van de steps. Het is spijtig om te zien dat Nederland hierin achterblijft, gezien de milieugerelateerde urgentie om deze innovatieve milieubesparende vervoersmiddelen in te zetten. Wat zou nou de achterliggende reden zijn? Zijn wij kaaskoppen niet overtuigd van de praktische, hippe en duurzame eigenschappen van de elektrische steps?

Elektrische steps en de regelgeving

Alhoewel meer dan de helft van Europa kan genieten van elektrische steps en de vouwfiets uit de mode geraakt, lijkt Nederland niet voldoende mee te willen werken. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat plakt op voertuigen, die niet sneller rijden dan 23 km/u, de categorie sticker speciale bromfiets. De consequentie hiervan is dat fabrikanten van o.a. de steps van Xiaomi niet rechtstreeks een goedkeuring van de RDW kunnen krijgen. Voordat het zover is, moet de fabrikant eerst een verwijsbrief van het ministerie krijgen. De pijnlijke realiteit is dat de nieuwe verzoeken van de innovatieve lichte elektrische voertuigen vaak worden afgewezen, op enkele uitzonderingen na.

Hoe mooi het kan zijn

Er zullen nog enkele politieke en wetmatige wijzigingen gemaakt durven worden, voordat het zover is. Maar de elektrische steps biedt een uitmuntende uitkomst voor onder andere de overbrugging van de metro/bus/auto/werk afstand.

Een vrolijke noot!

4 maart 2019 heeft het ministerie bekendgemaakt dat er nieuwe beleidsregels zijn gekomen. Zo moet de elektrische step beschikken over een extra rem en voorzien zijn van aanvullende risicocontroles vanuit de fabriek. Het ziet er niet al te somber uit voor de elektrostep. Informeer, voordat je een step zoals de Xiaomi aanschaft, naar alle ins en outs & bestel niet blind uit China.