Spaanse slof niet meer Spaans?

Spaanse slof niet meer Spaans?

april 10, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

De Spaanse slof kennen we allemaal, die lekkere warm zittende slof gevoerd met schapenwol. Lekker voor in de winter en gemaakt in Spanje, of toch niet? De originele maker van de bekende Spaanse sloffen ergert zich aan de goedkope en soms zelfs schadelijke imitaties uit China.

Alternatieve aanbieders

De markt heeft zich de laatste jaren uitgebreid met leveranciers vanuit de hele wereld. Ook voor lokaal bekende producten die wereldwijd bekend zijn, zijn dan ook weinig tot niet bestendig tegen de ontwikkelingen van aanbieders uit andere landen die deze producten na maken en deze goedkoper aan kunnen bieden.

Door de jaren heen zijn ook Nederlandse winkeliers en aanbieders van producten hun leveringen uit andere landen zoals China gaan halen, zelfs wanneer daarmee de authenticiteit van producten verloren lijkt te gaan.

Imitatie sloffen

Voor de Spaanse sloffen is dit helaas ook het geval. De bekende maker Bernardino heeft de Spaanse sloffen als een kwaliteitsproduct op de markt gezet en heeft nu het nakijken met imitaties die ook de Nederlandse consument bereikt.

Bekende budget winkels zijn door de jaren heen hun leveringen uit China gaan halen om daarmee de Nederlandse consument de Spaanse sloffen goedkoper aan te kunnen bieden zoals dat gebeurt met veel producten. Het nadeel hierbij is dat ook de kwaliteit niet hetzelfde is van wat je mag verwachten in vergelijking met het originele product. De nadelige effecten waren zelfs zodanig dat een Chinese aanbieder leveringen maakte van deze sloffen waarvan naderhand bleek dat het materiaal giftig was met het kankerverwekkende stof Chroom VI. Keuringsdienst van Waarde heeft een mooi item over deze sloffen gedocumenteerd.

De echte Spaanse slof

De echte Spaanse slof wordt gemaakt door Bernardino. Aanbieders in Nederland die deze verkopen laten echt weten dat dit om Bernardino spaanse sloffen gaat. Door het benoemen van het merk mag de consument ervan uit gaan dat dit ook om het juiste product gaat.

Waar consumenten op kunnen letten, om zich ervan te verzekeren dat ze met authentieke producten te maken hebben, is door te kijken naar de producent of merknaam en een echtheidslabel. Meestal is dat een eerste indicatie voor kwaliteitsherkenning omdat immers de maker van het product te achterhalen is. Voor imitatieproducten geldt dit minder omdat deze over het algemeen naam of merkloos worden verkocht.

Kwaliteitswaarborg

Doordat de Nederlandse consument gewend is om minder te willen betalen voor een product wanneer het hun niet uitmaakt wat de hoogte van de kwaliteit is, zorgt dit helaas ook voor het zich niet op de hoogte kunnen stellen van de nadelige effecten van zulke producten.

De kwaliteitswaarborg van goedkope imitaties is moeilijk te achterhalen laat staan dat deze vergeleken kunnen worden met de minimale standaarden die de veiligheid van de consument moet kunnen waarborgen in Nederland. Het belang voor de consument moet hiermee voorop kunnen staan, want goedkoop is nu eenmaal duurkoop.