Hoe gezond zijn aardappelen?
oktober 14, 2014Hoewel de oer-Hollandse pot steeds meer plaatsmaakt voor buitenlandse gerechten zoals woknoodles, Italiaanse pasta en Spaanse tapas eten Nederlanders nog steeds veel aardappelen. Een vertrouwde maaltijd is dan ook aardappelen, een stukje vlees en wat groenten. Voldoende ruimte voor variatie maar toch kiezen mensen vaker om af te wisselen met rijst, pasta of noedels.
Dat zou onder meer komen doordat er op internet beweerd wordt dat aardappelen niet supergezond zijn en dat je er juist dik van wordt. Het gezonder leven is een trend die speelt op dit moment en daardoor niet volkomen onlogisch dat mensen minder van deze knol eten. Is de ‘angst’ om dik te worden van aardappelen echter wel terecht?
Zijn aardappelen ongezond?
Ondanks dat aardappelen in bepaalde diëten zoals Atkins niet zijn toegestaan, zijn ze écht niet ongezond. Deze afslankmethoden weren koolhydraten en het zetmeel in de knollen zorgt er nou eenmaal voor dat er veel koolhydraten aanwezig zijn. Deze voedingsstoffen zetten echter om in energie en de hoeveelheid vezels zorgen voor een lang verzadigd gevoel.
Het is dus niet erg om een zoete aardappel recept te bereiden maar let er wel mee op. Als je aardappelen bakt in een flinke hoeveelheid boter en deze op eet met mayonaise wordt het natuurlijk al minder gezond. Ook bewerkte producten zoals aardappelkroketjes kunnen veel vet bevatten.
Geschiedenis aardappel
Aardappelen groeien onder de grond, alleen de groene delen van de aardappelplant komen boven. Het zijn eetbare knollen die al eeuwen in Europa te vinden zijn. Oorspronkelijk zijn ze door ontdekkingsreizigers uit Spanje naar Europa gebracht. De aardappel vond zijn oorsprong namelijk in Zuid-Amerika maar wordt tegenwoordig als oer-Hollands gezien.
In de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is de aardappel terug te vinden bij koolhydraten zoals brood, rijst, peulvruchten en pasta. Dat betekent dat de knol niet terug te vinden is bij groenten. In het buitenland is dat wel zo, omdat een zoete aardappel of de normale variant veel vitaminen en mineralen bevatten. Denk bijvoorbeeld aan magnesium, ijzer en de vitamines C en B6.