Heerlijke manieren om aardappelen te bereiden

oktober 20, 2014 0 Door Blogbeheer

Aardappelen komen van oorsprong uit Zuid-Amerika en zijn door Spaanse ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht. Het wordt in bepaalde landen gezien als een groente maar in Nederland beschouwen we de aardappel als knol. Het is al eeuwen een onderdeel van onze keuken die met een stukje vlees en groenten zoals bloemkool of worteltjes wordt opgediend.

Studenten of mensen die veel pasta, rijst of noedels consumeren, zullen de aardappel wellicht als ouderwets bestempelen. De knol biedt echter voldoende mogelijkheden en kan op verschillende manieren worden klaargemaakt.

Hoe bereid je aardappels?

Het variëren met aardappelen is eindeloos omdat er verschillende rassen zijn. Je hebt bijvoorbeeld soorten die kruimig zijn, maar ook varianten die vastkokend zijn. De vastkokende aardappels gaan niet stuk bij het koken en kunnen daarom prima gefrituurd of gebakken worden. Omdat kruimige soorten wel uit elkaar vallen, zijn ze zeer geschikt voor aardappelpuree of een verse stamppot.

De meest voorkomende bereidingswijzen zijn waarschijnlijk koken, bakken of frituren. Vaak wordt de gekookte aardappel gecombineerd met een verse groente en een stukje vlees. Bijvoorbeeld een malse kipfilet of een varkenshaas recept. Het poffen van de aardappel behoort ook tot de mogelijkheden. Daarbij leg je de knol (met schil) in de oven tot deze zacht wordt en bijna te pureren is.

Aardappelen bewaren

Bij de groenteboer of in de supermarkt zijn aardappels te koop. Ze worden meestal in zakken van enkele kilo’s verkocht en worden dus in de meeste gevallen niet in een keer opgegeten. Op de zak is geen houdbaarheidsdatum te vinden dus hoe moet je de aardappels bewaren? Heel simpel; leg ze neer op een droge, donkere en koele plaats.

Het is niet aan te raden om ze in de koelkast te bewaren omdat ze door het vocht eerder zullen schimmelen. Daarnaast is het goed om ze uit de plastic zak te halen en in een bak of emmer met kranten te bewaren. Hierdoor kan het vocht goed uit de aardappel ontsnappen. Je kunt ze zo’n drie tot vier weken bewaren.

Kijk ook eens op Receptwiki.nl