‘Vis eten verkleint kans op gehoorverlies’

september 29, 2014 0 Door Blogbeheer

Gezonder leven wordt wereldwijd steeds belangrijker en deze branche blijft de komende jaren zeker een booming business. Er worden dagelijks applicaties uitgebracht om een voedingsschema in te maken, calorieën bij te houden of een eetdagboek te creëren. Daarnaast schieten de gezondheidswebsites en onderzoeken over gezonder leven als paddenstoelen uit de grond.

Zo werd recentelijk bekend dat meer vis eten mogelijk de kans op gehoorverlies bij vrouwen verkleint. Het onderzoek is verricht door het Brigham and Women’s Hospital in Boston en daaruit blijkt dat als dames minimaal twee porties vis per week eten de kans op gehoorverlies kleiner is. Gehoorverlies wordt gezien als iets onvermijdelijks dat bij het ouderdom hoort, vertel wetenschapper Sharon Curhan.

“Het proces is echter wellicht te verklaren en we doen ontdekkingen van factoren die hier invloed op hebben en daardoor kunnen we de kans op gehoorschade verkleinen.” Het onderzoek verscheen in het American Journal of Clinical Nutrition. In de jaren 1991 tot 2009 zijn er meer dan 265.000 vrouwen onderzocht. In die periode hebben meer dan 11.000 respondenten gehoorverlies opgelopen.

Omega-3 vetzuren

Het meest opvallende uit het onderzoek was dat dames die minsten twee porties per week vis aten 20 procent minder kans hebben op gehoorverlies dan vrouwen die zelden vis eten. Voornamelijk de Omega-3 vetzuren in de vis blijken belangrijk voor het gehoor. Het is daarom zeker aan te raden om wekelijks een stukje zalm, makreel te serveren of eet een tonijnsalade.

De consumptie van elke vissoort lijkt samen te hangen met een lager risico, aldus Curhan. Een oorzakelijk verband is niet bewezen. Er zijn echter ook mensen die écht geen vis lusten of liever een stuk vlees eten. Dan kan het aan te raden zijn om Omega-3 als voedingssupplement te slikken. Je kunt het vaak wel bij de Tuinen of bij een sportwebwinkel zoals Body&Fit aanschaffen.