Ananas blijkt goed voor het immuunsysteem

oktober 14, 2014 0 Door Blogbeheer

De ananas is door zijn vorm een zeer herkenbare vrucht. Het lijkt op een grote dennenappel die tot wel 30 centimeter lang kan worden. Een hoop samengegroeide bessen vormen samen de harde schil van de ananas en onder deze laag zit heerlijk zoet vruchtvlees. Ondanks dat de ananas in topische gebieden groeit, is het fruit toch heel het jaar door in de supermarkt te verkrijgen.

Verse ananassen vinden hun oorsprong vaak uit gebieden zoals Brazilië, Midden-Amerika en Ivoorkust. De vrucht wordt rijp geplukt en is aan de binnenzijde geel van kleur. De ananas is heel te verkrijgen, maar wordt ook fijn gesneden verpakt in blikjes. Deze partjes zijn te verwerken in wokgerechten, een crème brûlée recept of bijvoorbeeld in een verse salade.

Hoe gezond is de ananas?

Ouders leren hun kinderen vaak dat ze twee stuks fruit per dag moeten eten. Vaak wordt er dan voor een banaan of appel gekozen maar waarom zou je juist voor de ananas kiezen? Nou, de vrucht zit vol met antioxidanten, mineralen en vitaminen. Een grote hoeveelheid vitamine C helpt tegen de weerstand en de vitamines B hebben een positief effect op de energie en stofwisseling.

Verder bevat het vruchtvlees vezels, kalium, calcium en magnesium. Opvallend is dat de ananas ook een enzym bevat, genaamd bromelaïne. Dit veroorzaakt eiwitafbraak waardoor zuivelproducten waterig worden als je er rauwe ananas doorheen strooit. Ook gelatine valt niet stijf te kloppen. Bij het maken van een mousse of pudding is het dus aan te raden om ananas uit blik te gebruiken.

Hoewel we even geen wetenschappelijk artikel voor handen hebben, schijnt bromelaïne ook ontstekingsremmend te zijn. Het helpt dus je immuunsysteem en stilt ook deels de pijn. Zo wordt geloofd dat het enzym het risico op bloedstolsels verkleind en reizigersdiarree minder erg maakt. Op dit moment lopen daar nog onderzoeken naar.