Appel is meest gegeten fruit in Nederland

oktober 14, 2014 0 Door Blogbeheer

“Je moet appels niet met peren vergelijken”, “de appel valt niet ver van de boom” en “door de zure appel heen bijten” zijn zeer bekende Nederlandse spreekwoorden. Er zijn meer dan dertig gezegdes die de appel benoemen en dat zegt wel iets over de populariteit. Het is namelijk de meest gegeten vrucht in Nederland; er wordt jaarlijks gemiddeld 11 kilogram van dit fruit geconsumeerd.

De appel heeft een kenmerkende zure maar frisse smaak die ontstaat door het zuur dat in de appel zit. In het midden zit een klokhuis met zaden en het appelzuur wordt omhuld door een dun schilletje. Omdat er zaden in de vrucht zitten, behoort de appel tot de pitvruchten. Onder meer de peer, meloen, kiwi en de vijg vallen ook onder deze categorie van fruit.

Nederland, land van de appel?

Hoewel veel vruchten niet kunnen groeien in Nederland is het klimaat wel degelijk geschikt voor pitvruchten zoals appels en peren. In Utrecht, Flevoland, Noord-Holland en Zeeland wordt geteeld, maar de grootste hoeveelheid komt vanuit de Betuwe. Het overgrote deel van de 365 miljoen kilo appels die in Nederland groeit, wordt geëxporteerd naar het buitenland.

Er zijn ook verschillende soorten appels, zo heb je bijvoorbeeld Elstar en Jonagold. Ze zijn vaak net wat anders van smaak of hebben een andere grootte. Elstar appels zijn meestal wat kleiner en worden bijvoorbeeld bij de Albert Heijn verkocht. Overigens wordt dit fruit ook geïmporteerd uit nabijgelegen landen zoals Frankrijk en België en verder uit Afrika, Spanje en Chili.

Maaltijden met appels

De kenmerkende appelsmaak is heerlijk om in een voorgerecht of hoofdmaaltijd terug te laten komen. Je kunt bijvoorbeeld voor een feestelijke gelegenheid appelflappen maken of appels in een frisse salade verwerken. Rode kool met appel is een populair gerecht, maar ook wordt de vrucht gegeten bij pannenkoeken, roerbakgerechten of stamppotjes.