Help! Cacao raakt op

Help! Cacao raakt op

december 3, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Sinds 5 jaar is cacao nog niet zo duur geweest. En dat nu de feestdagen eraan komen! Want zoals algemeen bekend is, is deze grondstof nodig om al die heerlijke kerstkransjes en chocolade letters mee te maken. Cacao is een van de vele grondstoffen waarin wordt gehandeld op de beurs. Maar net als met alle grondstoffen, is het mogelijk dat deze uitgeput raakt en op is. De vraag is namelijk hoger dan het aanbod. Alleen in 2013 al was er een tekort van ruim 70.000 ton aan dit heerlijke goedje. En dit tekort is alleen maar aan het groeien. Hoewel het geen leuk nieuws is, zal er naar voorspellingen al in 2020 geen chocolade meer in de winkelschappen te vinden zijn.

Kosten

Omdat de vraag groter is dan het aanbod en omdat de grondstoffen uitputten, betekent dit dat de prijs van chocolade stijgt. Volgens de cijfers is de prijs tussen 1993 en 2007 ongeveer €1400,’ per 1000kg. Terwijl sindsdien de prijs is gestegen naar ongeveer €2500, per 1000 kg. Als deze stijging blijft doorgaan zal chocolade geen lekkernij voor de gewone consument meer kunnen zijn, maar een luxe product worden voor de hogere klasse. Net zoals kaviaar dat is.

Waar ligt dit aan?

Maar wat is de reden van deze uitputting van cacao? De meeste van deze grondstof komt vanuit West Afrika. Denk hierbij aan Ghana en Ivoorkust. Vanuit Ghana is dit jaar ‘slechts’ 700.000 ton gekomen, in plaatst van de verwachtte 1 miljoen ton. Een van de redenen voor de mindere productie, is omdat er een slechte oogst is geweest. Deze slechte oogst is weer te wijden aan het klimaat. Er is namelijk al een paar jaar droog en heet weer. Hierdoor is er ook een tekort aan water om aan de cacaobomen te geven. Hopelijk zal dit niet komen door een klimaatverandering waardoor de temperatuur zo zal blijven. Een andere reden die ronddwaalt, is dat er een tekort zou zijn aan pesticide, waardoor schimmelziektes op de plantage rondgaan en niet de gehele oogst succesvol kan zijn. In Brazilië heeft dit er zelfs voor gezorgd dat de export nagenoeg verdwenen is. Een laatste reden is, dat er wordt vermoed dat er een hoop van de cacao gesmokkeld wordt naar buurlanden. Hier kunnen de boeren namelijk meer geld krijgen dan wanneer ze het naar andere landen exporteren.

Wat nu?

Voor nu is het vooral afwachten op wat er gaat gebeuren en wat de koers gaat doen. Enkel tijd zal tonen wat er met ons heerlijke chocolade gaat gebeuren. Dit jaar kunnen we in ieder geval nog lekker genieten van onze kerstbonbons en chocoladeletters. En mocht de chocoladeprijs dan echt de lucht in schieten… hebben we altijd de pepernoten en zuurstokken nog!