Groene wijk met privacy

Groene wijk met privacy

maart 22, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Een groene wijk realiseren doe je niet alleen. Vaak is er een beeldplan aanwezig van de wijk en worden nieuwe bewoners van een wijk gestimuleerd om groen aan te planten in de wijk. De gemeente legt bijvoorbeeld restricties op over het gebruik van materialen. Zo zijn er bijvoorbeeld doelstellingen van steden om in 2030 de meeste groene stad van Nederland te zijn. In nieuwbouwwijken mag je dan bijvoorbeeld geen houten of betonschutting plaatsen en wordt precies voorgeschreven welke soort hagen je wel mag aanplanten.

Zelf tuin aanleggen

In nieuwbouwwijken is er vaak de mogelijkheid om zelf naar eigen inzicht je tuin te ontwerpen. Sommige mensen houden van tegels, andere juist van een mooie grasmat. Mocht je zelf een grasmat willen aanleggen dan kun je bij een specialist zoals Graszodenkopen diverse graszoden online bestellen.
Groen reduceert immers CO2 en verhoogd de leefbaarheid in de wijk. Groen zorgt voor rust en een gemoedelijke uitstraling. Daarnaast is groen een duurzaam product. Waar een schutting na 10 jaar aan vervanging toe is kan een haag wel 30 jaar mee. De taxus is één van de beste hagen als het gaat om duurzaamheid. De taxus kan honderden jaren oud worden en reduceert ook nog eens heel goed CO2.

Realisatie groene wijk

Een groene wijk realiseren begint natuurlijk eerst met een eigen visie. Wat vind je mooi en wil je in een groene wijk wonen? Heb je geduld of moet alles direct privacy gevend zijn en wat wil je uitgeven aan privacy. Een direct privacy gevende haag is voor veel mensen geen overbodige luxe. De prijs voor een houten schutting is ongeveer even duur als die van een groene haag. Bij een jonge haag betaal je natuurlijk wel aanzienlijk minder, maar daar krijg je ook minder privacy voor. Heb je geduld en kan je wachten dan is dat natuurlijk een goede optie voor je portemonnee.

Haag biedt veel privacy

Doordat de haag breder is en veel meer structuur heeft dan een schutting worden de geluidsgolven vervormd en zodoende wordt het geluid beter geabsorbeerd. Daarnaast reflecteert het geluid. Het geluid botst alle kanten op terug de tuin in waar je in zit, maar veelal minder naar de buren. Daarnaast maken planten ook geluid (ruis) door de wind. Dit ruis maakt antigeluid. Dit betekent dat het geluid dat jezelf produceert uit je tuin wordt vervormd door de ruis.
Vaak is geluidsoverlast minstens zo belangrijk als zicht. Wil je geen zicht op de buren, kies je voor duurzaam en minder geluidsoverlast? Dan kies je voor een haag.