Akoestiek in huis verbeteren. Hoe pak je dat aan?

Akoestiek in huis verbeteren. Hoe pak je dat aan?

december 13, 2021 Uit Door Joyce Bouwman

Je kent het wel. Geluid dat door je woonkamer galmt of een artiest die niet als muziek in de oren klinkt. Dat heeft te maken met een slechte akoestiek in huis en dat is ook een goede indicatie om de akoestiek in huis te verbeteren. Maar hoe pak je zoiets aan hoe verbeter je de akoestiek in huis? Wij hebben de oplossingen voor jou!
Hoe ontstaat een slechte akoestiek?
Een slechte akoestiek in huis kan door veel zaken komen. Daaronder de bouw van het huis, maar het kan ook aan de inrichting liggen. Geluid weerkaatst en door een slechte weerkaatsing of te weinig mogelijkheden om te weerkaatsen, kan het geluid gaan galmen of heel schel gaan klinken. En dat is natuurlijk niet prettig.
Hoe weet ik dat de akoestiek op orde is?
Het is lastig te meten, maar als je de akoestiek wilt meten moet je een specialist inschakelen. Die over de juiste apparatuur beschikt en kan meten hoe goed of slecht de akoestiek in jouw woning is. Toch kun je het al zelf herkennen wanneer bijvoorbeeld het geluid galmt als je met mensen in gesprek bent of als het geluid van je geluidsinstallatie of televisie galmt en/of heel schel klinkt.
Waarom is een goede akoestiek belangrijk
Een goede akoestiek is belangrijk, omdat het voor meer rust zorgt. Op kantoor wordt het concentratievermogen van medewerkers en hun productiviteit verhoogt. Thuis wordt het wooncomfort bevordert en dat is natuurlijk wel zo prettig. Daarnaast kun je met een goede akoestiek ook weer optimaal genieten van je favoriete televisieprogramma’s, films en series en artiesten.
Wat moet ik doen bij een slechte akoestiek?
De akoestiek verbeteren! Zo simpel is het. Maar hoe pak je dat aan? Het is natuurlijk van belang om te bepalen of er een verbetering nodig is. Ben je er niet zeker van hoe goed of slecht de akoestiek is? Schakel dan de hulp van de specialist in en laat hem of haar een deskundig oordeel vellen. Met de uitkomst kun je een beslissing nemen om akoestische panelen te laten installeren of om zelf panelen te maken.
Wat doet een akoestisch paneel?
Een akoestisch paneel is simpel uitgelegd een plaat die je aan het plafond of aan de muur bevestigd. Het paneel absorbeert en weerkaatst het geluid in de ruimte waar de panelen hangen. Panelen zijn in verschillende soorten, maten en kleuren te verkrijgen en je kunt zelfs voor panelen met een opdruk kiezen. Bijvoorbeeld door het paneel te laten bedrukken met een mooie foto. Hier spreken we dan over akoestische schilderijen.
Is akoestiek verbeteren duur?
Ja en nee. Het komt er feitelijk op neer dat je het zelf zo duur kunt maken als dat je zelf wilt. Maar ook factoren, zoals de oppervlakte van de ruimte of de woning speelt een rol in hoe duur het installeren van akoestische panelen is. Ook het materiaal speelt hierin een rol, want panelen heb je in verschillende kwaliteiten. En dan is het natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van de akoestiek welk paneel het beste in jouw situatie past.