Hoe word ik een coach?

Hoe word ik een coach?

november 21, 2021 Uit Door Joyce Bouwman

Bijzonder veel mensen spelen met het idee om coach te worden. Dat is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan. Het is namelijk van belang om jezelf de vraag te stellen of jij wel geschikt bent als coach. Het is bovendien ook best mogelijk dat je het gevoel hebt dat, dat zo is terwijl dat eigenlijk helemaal niet juist is. In ieder geval is het in de praktijk sterk aangeraden om een opleiding tot coach te gaan volgen. Een dergelijke opleiding zal in de praktijk snel duidelijk maken waar je allemaal rekening mee moet houden en of het beroep van coach voor jou al dan niet geschikt is.

Waarom willen mensen graag coach worden?

De redenen waarom iemand graag coach wil worden kunnen in de praktijk behoorlijk uiteenlopend zijn. Misschien is het bijvoorbeeld wel zo dat je graag mensen wil kunnen helpen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je zelf een bepaalde situatie hebt meegemaakt waarna je denkt anderen met jouw ervaring te kunnen helpen. Bovendien is het eveneens mogelijk dat je coach wil worden voor jouw eigen ontwikkelingsproces. In principe is de exacte reden waarom jij graag coach wil worden niet zo relevant. Feit is namelijk dat er ongeacht de reden die ervan aan de basis ligt altijd mensen mee geholpen kunnen worden. Wanneer jij ook interesse hebt om coach te worden kan het dus zeker interessant zijn om hier ook daadwerkelijk werk van te gaan maken.

Wanneer is het beroep van coach iets voor jou?

Een opleiding tot coach volgen zal er in de praktijk ongetwijfeld voor zorgen dat je meteen een vrij goed beeld zal krijgen van het feit of dit beroep iets is voor jou of niet. Het spreekt namelijk onder meer voor zich dat de opleiding je echt moet interesseren. In de praktijk is het zo dat je eigenlijk perfect reeds voor jezelf kan uitmaken of het beroep van coach al dan niet iets is voor jou. De onderstaande eigenschappen kunnen namelijk een stevige vereiste zijn:
Zelfkennis;
Reflectievermogen;
Empathie;
Een objectieve kijk op de dingen;
Een analytisch vermogen;
Goede communicatieve vaardigheden;
Naast bovenstaande is het zo dat het in de praktijk ook altijd interessant is om als coach over een resultaatgerichte houding te beschikken. Als coach moet je namelijk precies weten hoe je bepaalde resultaten kan bereiken. Uiteraard is het mogelijk om jezelf bepaalde van deze eigenschappen aan te leren wanneer je er niet standaard over beschikt. Omwille van die reden is het altijd van belang om een opleiding tot coach te volgen. Enkel en alleen op die manier zal je over alle vereiste skills komen te beschikken om een echt goede coach te worden.

Een kwalitatieve opleiding tot coach volgen

Als coach spreekt het voor zich dat het van belang is dat je de mensen die je volgen zo optimaal mogelijk kan helpen. Omwille van deze reden is een goede kennis vereist. Voor heel wat mensen geld in de praktijk dat ze standaard reeds over bepaalde coaching vaardigheden beschikken. Toch zijn deze zelden voldoende om zonder extra opleiding een echt kwalitatieve coaching aan te kunnen bieden. Het mag hoe dan ook duidelijk zijn, het volgen van een goede opleiding tot coach zal ervoor zorgen dat je altijd het beste uit jezelf als coach kan halen.