Populariteit snorfiets daalt sterk door nieuwe regels

Populariteit snorfiets daalt sterk door nieuwe regels

april 26, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Het is alweer een jaar of twintig geleden dat de brommer van het fietspad naar de rijbaan werd verbannen. Gezien de snelheid zou dit een stuk veiliger zijn voor de fietsers. Een keuze die veel mensen konden begrijpen. Nu in 2019 is het ook de beurt aan de snorfiets.

Eerst  leek alleen Amsterdam het te moeten ontgelden maar nu lijkt ook Leiden te overwegen dezelfde stap te zetten. Vanwege deze verschuiving zijn snorfietsers nu ook verplicht om een helm te dragen. Dit heeft geleid tot een enorme daling in de verkoop van snorfietsen. De over het algemene jonge gebruikers zijn het duidelijk niet eens met de nieuwe regels.

Hoe heeft het zover kunnen komen?

Het begin van deze aanpassingen in de beleidsregels ligt bij de snorfiets zelf. Op papier zou een snorfiets niet harder gaan dan 25 km per uur. Met deze snelheid zou er geen helm noodzakelijk zijn en hadden de snorfietsen wel op de fietspaden kunnen blijven zo lijkt het. Echter, de jongeren die in een stad als Amsterdam zich graag laten zien op een snorfiets vonden de 25 toch net even te langzaam. Veel snorfietsen lopen dan ook boven de dertig en daarmee speelde de fiets zich in de kaart. De te hoge snelheid heeft ervoor gezorgd dat er een discussie ontstond over dit voertuig. Uiteindelijk heeft dit geleid tot het huidige beleid: snorfietsers op de rijbaan en met helm.

Jongeren zijn het hier niet mee eens. In de leeftijd dat uiterlijk vertoon  belangrijk is, zien veel jongeren het dragen van een helm niet zitten. Het verpest het kapsel en ze ervaren minder het gevoel van de vrijheid. Daar komt nog eens bij dat ze zich op de rijbaan met een snorfiets een stuk minder veilig voelen. Ze zijn niet de enige, ook ouderen zien de verplaatsing naar de rijbaan niet zitten. Dit komt omdat 65 plussers moeite hebben met de toegenomen drukte in het verkeer. Ook lichamelijk is het allemaal net even wat minder. Dat kan leiden tot lelijke ongelukken. Op het overtreden van de regels staat nu een boete van 95 euro. Dat is niet mis. Toch blijft de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) bij zijn standpunt, het zou uiteindelijk leiden tot winst zeggen ze.

Snorfiets na scooters en brommers naar de rijbaan

Te hoge snelheid van de snorfiets heeft geleid tot een aanpassing in het beleid

Toch zijn er ook sterke tegengeluiden die de regel maar wat graag terug zouden willen draaien. Kortgeleden was er nog in een artikel van de Volkskrant te lezen hoe snorfietser Tom Huyskens (65 jaar)  ten strijde trekt tegen dit beleid. Als ras Amsterdammer weet hij hoe druk het in Amsterdam kan zijn. Hij voorziet dan ook veel ongelukken onder de 65-plussers. Door petities op te zetten en de pers op te zoeken probeert hij het probleem aan de kaak te stellen. Tot nu toe nog zonder resultaat.

Hoe kun  je je als snorfietser wapenen tegen deze nieuwe regels?

Wanneer je het als oudere of jongeren echt niet ziet zitten om met een helm op te gaan rijden of jezelf te verplaatsen naar de autorijbaan dan moet je toch eens denken aan om de snorfiets in te ruilen voor een e-bike. Hiervoor heb je geen rijbewijs of verzekering nodig. Voor de mensen die toch liever op de snorfiets willen gaan of blijven rijden is het raadzaam om anders weer eens een paar rijlessen te nemen voor een brommerrijbewijs. Benieuwd  naar de kosten voor een brommerrijbewijs? Je zult zien dat een les nog best te betalen. Door weer wat lessen te nemen raak je vertrouwd met de nieuwe regels en situaties. Waardoor je je daarna makkelijker door het verkeer zult bewegen.