Nieuwe tegels?

Nieuwe tegels?

juni 18, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Ben je op zoek naar nieuwe keukentegels of badkamertegels? Het is goed mogelijk deze zelf te leggen. Maar wanneer je ervoor kiest nieuwe vloertegels te leggen in je badkamer, kies dan voor ruwe vloertegels of zelfs antislip vloertegels. Tegels kunnen namelijk erg glad worden en gevaar zit in een klein hoekje. Wanneer je er enkel voor kiest de vloertegels te vervangen, dan kun je er zelfs voor kiezen de nieuwe tegels over de oude tegels heen te leggen. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat je vloer wat hoger komt te liggen, wat problemen kan opleveren met de deur. Check dit dus eerst goed.

De tegels en tegellijm

Het begint allemaal met het uitzoeken van de nieuwe tegels.  Wanneer je ervoor kiest de vloer te betegelen, ga dan specifiek voor vloertegels. Er is namelijk een groot verschil tussen wand- en vloertegels. De wandtegels zijn echt alleen geschikt voor aan de wand, wat heeft te maken met de slijtvastheid van deze tegels.

Wanneer je de juiste tegel hebt gevonden en weet hoeveel vierkante meters vloer je gaat betegelen, is de een kwestie van bestellen en ophalen. Een handige tip: koop altijd extra tegels. Tijden het betegelen kan er namelijk wat fout gaan. Er kunnen bijvoorbeeld altijd tegels kapot gaan en dan zijn wat reserve tegels lang niet zo vervelend.

Als je de tegellijm gaat klaarmaken doe dit dan goed volgens de bijgeleverd instructies. Begin altijd met tegelen recht tegenover de deur. Breng de tegellijm aan op de vloer en verdeel deze vervolgens met een lijmkam. Op de hoekpunten van de tegel druk je een voegkruisje tot diep in de lijm, deze zorgt ervoor dat alle tegels een gelijke afstand behouden.

Vloertegels voegen

Zodra de tegels zijn gelegd moeten deze gemiddeld 24 tot 48 uur drogen zodat de lijm hard kan worden. Het voegmiddel kun je met een rubberen spaan goed tussen de voegen plaatsen, maar let op, want voegmiddel wordt snel hard. Mocht je voegmiddel gemorst hebben dan kun je dit met een natte spons simpel verwijderen.