Langer thuis wonen vraagt om hulpmiddelen

Langer thuis wonen vraagt om hulpmiddelen

juni 18, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Wanneer iemand lichamelijk minder wordt en toch thuis wilt blijven wonen, dan is het handig de woning daarop aan te passen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de badkamer toegankelijker maken, de slaapkamer naar beneden verhuizen of handvatten door het huis plaatsen om je goed aan vast te kunnen houden tijdens het lopen door de gang. Deze handvatten zijn vooral handig bovenaan een trap of om hoekjes. Helaas zijn deze hulpmiddelen niet goedkoop en heeft niet iedereen de financiƫle middelen deze aanpassingen uit te voeren. Gelukkig zijn daar oplossingen voor.

Op oudere leeftijd een hypotheek afsluiten

Een bekend fabeltje is dat je te oud kunt zijn om een hypotheek af te sluiten. Dit is een verzinsel, er is namelijk geen leeftijdsgrens gebonden aan het afsluiten van een hypotheek. Wanneer je op latere leeftijd een hypotheek wilt afsluiten dan kijkt de bank ernaar of de persoon in kwestie de lening met rente kan betalen. Logischerwijs kun je op latere leeftijd geen grote bedragen meer lenen.

Thuis blijven wonen is voor iedereen belangrijk. Voor iedereen die dat zolang mogelijk wil zijn er handige hulpmiddelen. Dagelijkse handelingen zoals koken, wassen, schoonmaken en boodschappen doen worden steeds lastiger en duren daarom ook langer. De hulpmiddelen zorgen ervoor dat mensen zelfredzaam blijven en deze handelingen nog goed zelf kunnen uitvoeren. Hierbij kun je denken aan speciale sta-op stoelen, rollators, drempelhulpen, smartshoppers en zitkussens.

Ook voor in de badkamer zijn er genoeg hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je nog langer thuis kunt blijven wonen. Deze sanitaire hulpmiddelen zorgen ervoor dat je ook in de badkamer makkelijker kunt bewegen. Hierbij kun je denken aan een aankleedtafel of een douchestoel.

Geld lenen bij de gemeente

De meeste gemeenten in Nederland houden steeds meer rekening met de ouderen en de toenemende vergrijzing. Ook zij vinden het belangrijk dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Daarom hebben sommige gemeenten ook een lening waarmee inwoners geld kunnen lenen om hun woning te voorzien van hulpmiddelen.

Ook bestaat de verzilverlening. Deze lening is bedoeld voor senioren die hun woning willen aanpassen, maar niet helemaal uitkomen. De verzilverlening is een hypothecaire lening op basis van de overwaarde van de woning. De lening kan daarom ook maar maximaal 20.000 euro zijn.