Help, mijn haar valt uit!

Help, mijn haar valt uit!

juni 18, 2019 Uit Door Joyce Bouwman

Om ervoor te zorgen dat je haar er niet uitziet alsof het is ontploft, is het verstandig elke dag je haar te borstelen. Maar als dat elke dag doet, zul je merken dat er steeds meer en meer haar in de borstel gaat zitten. Komt dit je bekent voor? Maak je geen zorgen, deze blog geeft je inzicht in de verschillende groeifases van ons haar.

Hoe ons haar werkt

Over heel je lichaam bevinden zich tot wel 6 miljoen haarzakjes. Van deze 6 miljoen haarzakjes zitten zo’n 1 tot 2 miljoen haarzakjes op je hoofd. En nee, dit betekent niet dat je 2 miljoen haren op je hoofd hebt. Niet uit ieder haarzakje groeit een haar, jouw hormonen zorgen er namelijk voor dat er ook haar op andere plekken van je lichaam groeit. Mocht je je zorgen maken over het verliezen van haren, dan hoef je je niet druk te maken, want bijna iedereen verliest dagelijks tussen de 80 en 100 haren. Onze haarzakjes kennen namelijk verschillende fases.

Hieronder staan de drie fases opgedeeld:

Fase 1
Fase één is de groeifase. Zo’n 90% van je haar bevindt zich in deze fase. Deze fase duurt gemiddeld zo’n 1000 dagen en in deze fase zijn onze haren aan het groeien. Dit kan oplopen tot wel 0,5mm haar per dag.

Fase 2
De overgangsfase is fase twee. Zo’n 3% van je haar bevindt zich in deze fase. De duur van deze fase is zo’n 10 dagen. In deze fase stopt het haarzakje met het aanmaken van nieuw haar en zoals de naam al zegt, de nieuwe haartjes komen door.

Fase 3
Fase drie is de rustfase. Zo’n 7% van je haren vindt zich in de rustfase. Je haarzakjes zitten gemiddeld zo’n 60 dagen in de rustfase. Tijdens deze fase valt je haar uit.

Het groeiproces van haar

Zoals bekent groeit ons haar elke dag tussen de 0,3 en 0,5 mm per dag. Echter heeft elk haartje een maximum en stopt het met groeien. Bij mannen en vrouwen zit er wel een verschil tussen. Bij mannen kan het tot maximaal 50 cm groeien en bij vrouwen kan het tot wel 80 cm groeien. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.

Mijn haar valt uit; wat kan ik doen?

Wanneer je erg gehecht bent aan je haar en je merkt dat je kalende plekken begint te krijgen kun je er altijd voor kiezen om een haartransplantatie te nemen. Het is een ingrijpende behandeling dus zorg ervoor dat je je goed laat informeren. Bij een haartransplantatie Turkije die je kunt overwegen, combineer je een goede prijs met de beste technologie en heb je tegelijkertijd een leuke vakantie.