Wonen met een handicap

augustus 20, 2015 0 Door Joyce Bouwman

Als je iemand bent of kent met een handicap weet je dat ondersteuning noodzakelijk is om te kunnen leven. Een beperking door ouderdom of een handicap door een aangeboren afwijking en ongeluk. Er zijn veel situaties in te denken waarin woonhulpmiddelen noodzakelijk zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een aangepaste keuken, doucheruimte of huislift. Je kan hiervoor een bestaande woning verbouwen met deze hulpmiddelen. Je kan ook een bestaande woning verbouwen tot een mantelzorgwoning.

Woning verbouwen tot mantelzorgwoning

Als je plotseling zorg moet dragen voor je vader of dochter / zoon die toe is aan wat meer privacy, kan je ervoor kiezen een aanbouw te realiseren. Je bouwt een extra ruimte aan de bestaande woning als mantelzorgwoning. Op deze manier zal het wonen voor beide prettiger zijn. Een geheel aparte leefruimte voor meer comfort en privacy. Naast een aanbouw kan je ook een bestaande ruimte ombouwen. Denk hierbij aan een garage die je om kunt toveren tot woonruimte met de nodige aanpassingen.

Net zoals bij reguliere woningen is design en kwaliteit bij een aangepaste woning een ondergeschoven kind. Natuurlijk kan je puur naar praktische elementen kijken van een aangepaste keuken, toilet- of doucheruimte, maar het oog wilt ook wat. Je wilt dat er mooi uitziet en lang meegaat. De prijzen voor een woonhulpmiddelen lopen dan ook erg uiteen.

Vergunningen bij een aangepaste woning

In de meeste gevallen heb je bij een aanbouw een vergunning nodig. Sinds vorige jaar (2014) mag een uitbouw ten behoeve van mantelzorg gerealiseerd worden zonder bouwvergunning. Je hoeft dus geen contact op te nemen met de gemeente. Wel zijn er een aantal eisen waaraan je moet voldoen. Als je van plan bent een bestaande woning te verbouwen tot mantelzorgwoning, dan is het niet nodig de voorwaarden te hanteren. Zowel de beneden- als bovenverdiepingen kunnen omgebouwd worden met aangepaste zaken zoals een lift. Met een huislift als woonaanpassing kan je bij een handicap makkelijk naar de doucheruimte of slaapkamer gaan.

Onderstaande een overzicht van de eisen bij een uitbouw ten behoeve van mantelzorg:

1.Het bouwbesluit, zoals hier te lezen is, moet gehanteerd worden leidraad.
2.Niet meer dan één huishouden mag in de mantelzorgwoning wonen. Een huishouden mag hierbij bestaan uit maximaal twee personen, waarvan één mantelzorg krijgt.
3.Ga naar de huisarts en vraag om een verklaring over de nut en noodzaak van een mantelzorg woning.
4.Het is alleen toegestaan de begane grond te gebruiken als mantelzorgwoning. Wil je een etage bij bouwen voor mantelzorg, dan zal je expliciet toestemming moeten vragen van de gemeente.
5.Wanneer de zorg beëindigd zal de keuken en badkamer verwijderd moeten worden. De gehele aanbouw mag wel gebruikt worden.