Voorkomen of genezen; zo zit het bij haaruitval

Voorkomen of genezen; zo zit het bij haaruitval

mei 11, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Het kan een als een nare nachtmerrie aankomen, wanneer blijkt dat je last hebt van haaruitval en alle nare consequenties van dien. Vaak is er niets aan de hand wanneer je ‘s ochtends merkt dat je één van de “gelukkigen” bent. Maar in sommige situaties loopt het enigszins de spuigaten uit en is het zaak om te zoeken naar hulpmiddelen of na te gaan of je levensstijl ermee te maken zou kunnen hebben.

Wanneer je het internet afgaat met zoektermen als haaruitval en de bijbehorende werkende methodes kom je uit bij diverse ondernemingen. Zaken die reclame maken voor zeer uiteenlopende zaken die ingezet worden in de strijd tegen haaruitval en kaalheid. Denk hierbij aan haargroeimiddelen, hair extensions, toupetten, pruiken, andere haarwerken en nog veel meer. Maar dit artikel richt zich op een hele andere invalshoek: voorkomen is beter dan genezen.

Oorzaken van haarverlies

Dagelijks kun je wel meer dan honderd haren verliezen. Let wel, dit hoeft niet gelijk te betekenen dat er iets loos is. Haarverlies lijkt soms erger dan wat de realiteit van je situatie inhoudt. Heb je lang haar en schrik je ‘s ochtends van wat je ziet op je kussen, bedenk dat twintig haartjes visueel gauw lijken op honderd. Mensen met kort haar daarentegen moeten wél alert zijn. Als je kort haar hebt kan het zijn dat je niets merkt terwijl er sprake is van mogelijk ernstig haaruitval. Waar komt het dan door?


Er zijn meerdere factoren die een achterliggende rol kunnen spelen bij haaruitval. Ons haar is een weefsel dat voor ons lichaam “niet essentieel” is. Hierdoor kan stress zeker ook hieraan ten grondslag liggen. Je kunt zelf helemaal kaal worden na langdurige stress. Hiernaast kunnen virussen of bijvoorbeeld extreme dieetvormen de oorzaak vormen van haaruitval. Mocht je bijvoorbeeld een bepaald crash dieet hebben gevolgd, kan het ook zijn dat het pas drie of vier maanden later tot uiting komt in de vorm van haaruitval. Hoe dan ook, er is niet altijd reden om in paniek te raken. Mocht je twijfelen over je levensstijl, stel het bij en kijk of je haarverlies vermindert.

Voorzichtigheid geboden en goed eten!

Haarbehandelingen zoals permanente haarkleuring of het bleken van haar kunnen schadelijk zijn voor de structuur van de eiwitten in je haar. Deze behandelingen leiden niet direct tot haaruitval maar kunnen wel relatief snel tot haarbreuk.

Mocht je maandenlang merken dat je bovengemiddeld haar verliest, kan het duiden op interne tekorten. Denk aan ijzertekort of bijvoorbeeld vitamine D of B12 tekorten. Het zou ook zomaar te maken kunnen hebben met je schildklierfunctie. Breng eens een bezoekje aan je huisarts om een en ander uit te sluiten