Korting op de verzekering van je tweede auto

Korting op de verzekering van je tweede auto

mei 16, 2018 Uit Door Joyce Bouwman

Heb jij of je partner een tweede auto aangeschaft? Dan is het zaak om een slimme zet te maken met betrekking tot de autoverzekering van je tweede voertuig! Sommige aanbieders van autoverzekeringen bieden hele aantrekkelijke kortingen indien je meerdere voertuigen op hetzelfde adres wilt verzekeren. Denk hierbij aan de zogenaamde tweede gezinsautoregeling.

De tweede gezinsautoregeling

Vandaag de dag is een autoverzekering niet meer exclusief door met een regeling voor een extra auto te komen. De meeste verzekeraars hanteren dit principe. Jullie tweede auto krijgt dus korting op de premie, mits je het voertuig bij dezelfde verzekeraar registreert. Er zal op de tweede auto dezelfde premiekorting worden gegeven als op de eerste. Hierbij wordt dus ook de korting met de opgebouwde schadevrije jaren overgenomen. Logischerwijs niet de letterlijke schadevrije jaren, maar uitsluitend de korting.

Voor wie?

Is de tweede gezinsautoregeling passend voor jouw situatie? De benaming suggereert dat ieder gezinslid van de regeling zou moeten kunnen profiteren. In werkelijkheid zit het zo: de regeling geldt alleen voor partners met hetzelfde woonadres en niét de kinderen. Jongere bestuurders moeten hun auto’s ook altijd op hun eigen namen laten verzekeren. De achterliggende reden zit in de hoek van veiligheid op de weg. Jonge bestuurders zijn statistisch gezien een grotere risicogroep voor ongevallen, waardoor de premie in die leeftijdscategorie nou eenmaal hoger ligt.

Wat wél mogelijk is om je kind bij te schrijven op je polis. Eén van de nadelen bij deze optie is dat je kind geen eigen schadevrije jaren opspaart.

Voorwaarden

Veel autoverzekeraars hanteren bepaalde voorwaarden wanneer mensen geïnteresseerd zijn in de tweede gezinsautoregeling. Zo is één van de voorwaarden dat je over de afgelopen twee jaar schadevrij bent geweest. Een korting of toeslag van je autoverzekering wordt berekend door middel van de schadevrije jaren. De berekeningen worden in de zogenaamde bonus-malus (korting-toeslag) tabel geplaatst en zijn in bij de meeste verzekeraars terug te vinden in de polisvoorwaarden.

Het vergelijken en aanvragen van de regeling

Het aanvragen van de tweede gezinsautoregeling gebeurt vrij eenvoudig, direct bij verzekeraars of via tussenpersonen. Raadzaam is het wel om, alvorens je daadwerkelijk je verzekering aanvraagt, kritisch kijkt naar de mogelijkheden. Vraag sowieso een reeks offertes aan, omdat de kortingen op autoverzekeringen nogal uit elkaar kunnen lopen.