Fitnessen en blessures

Fitnessen en blessures

oktober 17, 2019 0 Door Joyce Bouwman

De feestdagen komen er aan waarbij er in het algemeen veel en vrij vet wordt gegeten. Denk alleen al aan de oliebollen en appelflappen, dikmakers pur sang natuurlijk. Daarnaast hebben we ook zo onze traditionele voornemens voor het nieuwe jaar, waarbij afvallen en gezonder leven hoog op de lijst staan. Heel veel mensen in Nederland, maar ook in veel andere landen op onze planeet, zijn te zwaar. We leven natuurlijk in een consumptiemaatschappij waarbij we weinig tijd hebben. Dus de kant-en-klaar maaltijden zijn populairder dan ooit en junkfood wordt veel genuttigd omdat het lekker, snel en makkelijk is.

Sporten via een fitnesscentrum

Een van de oplossingen is natuurlijk gewoon minder en gezonder eten, maar gek genoeg laat de praktijk in veel gevallen iets anders zien. In plaats van te consuminderen gaan we liever met zijn allen naar de sportschool of fitnessclub om in shape te komen. Er zijn ook diverse fitness-apps die je prestaties kunnen bijhouden. We houden toch wel van ons natje en droogje, zeker tijdens de feestdagen heeft dat natuurlijk ook een sociale functie, dus dat teveel aan calorieën wat we binnenkrijgen wordt er wel even afgetraind op de sportschool.

Cardio training combineren met krachttraining

Natuurlijk is het verstandig om eerst een gezondheidscheck bij je huisarts uit te laten voeren als je van plan bent om serieus te gaan trainen in de fitnessclub om af te vallen. De arts kan je dan adviezen geven over wat je wel en beter niet kunt doen. Daarna is het trainen, trainen en trainen. Het is verstandig om voor dat je intensief met krachttraining start op een dag eerst even wat EMS training te doen. Dat betekent dus eigenlijk rustig opwarmen en aan je conditie werken op bijvoorbeeld de hometrainer of crosstrainer. Als je dan een beetje bent opgewarmd kun je aan de gewichten gaan trekken.

Voorkom blessures

Het is altijd belangrijk een en ander rustig op te bouwen. Train niet meteen met de zwaarste gewichten want je spieren moeten langzaam worden opgebouwd en getraind. Veel mensen die weinig ervaring hebben met krachttraining overschatten zichzelf en beginnen meteen vol aan hun krachttraining. Omdat hun spieren niet voorbereid zijn op die plotselinge (langdurige) belasting, is er een grote kans dat ze dan een blessure oplopen. En het laatste wat je wilt is het verrekken of scheuren van een pees of spier, dat kan behoorlijk veel pijn doen en je kunt er maanden door uit de roulatie raken. Vraag dus ook advies aan fitnesstrainer die altijd wel te vinden is op iedere goede sportschool. Hij kan samen met je een trainingsschema opstellen en zo de kans op blessures minimaliseren. Schoenen zijn belangrijk tijdens sport, dit evenals het soort ondergrond. Een goede sportschool heeft sportvloeren om de impact op knieën te verlichten.